Szakmai találkozó a Fogarasy Mihály Műszaki Líceumban: A szakképzésben rejlő lehetőségeket ismertették

30

Nyolcadik osztályos diákoknak tartottak rendhagyó szakmai bemutatót a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Líceumban tegnap délelőtt. A Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségével közös rendezvényen az iskola egykori diákjai, ma sikeres vállalkozók a szaktudás fontosságáról beszéltek a diákoknak.

A legnagyobb baj a mentalitással van – vallják a szakemberek                 Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A workshopon Szárhegy, Re­mete, Csomafalva, Al­falu, Újfalu és Tekerőpatak iskoláinak azon nyolcadikos diákjai vettek részt, akik a szakoktatásban képzelik el a jövőjüket. Az ügynökség keretében működő Vállalkozóbarát Hargita megye elnevezésű projekt keretében több olyan tevékenységet szerveznek a közeljövőben, amelyek a hiányszakmák bemutatására és a szakképzés fontosságára irányulnak.
A rendezvény kezdetén Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója elmondta: a hetente szervezett hasonló események iránt nyitottak a vállalkozók, és az ügynökség is olyan pályázatokkal igyekszik segíteni a fiatal pályakezdő szakembereket, amelyek vissza nem térítendő támogatásokat nyújtanak számukra. A legnagyobb gond azzal a mentalitással van, amely szerint a szakoktatás lenézendő, és csak azok jönnek ezekbe az iskolákba, akik máshová nem jutottak be. Kihívást kell látni a szakmában, meg kell próbálni a szülőföldön keresni a szakmai boldogulást, amelyhez az ügynökség közvetlen segítséget tud nyújtani – tette hozzá.
A találkozón Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere, az iskola volt diákjaként szólt a fiatalokhoz és elmondta: hozzáértő szakemberekre van szükség, olyanokra, akik szeretik azt, amivel foglalkoznak, és szívvel-lélekkel végzik a munkájukat.
A meghívott vállalkozók saját élettörténeteikkel, pozitív példáikkal szemléltették a diákoknak, hogy van értelme egy jó szakma elsajátításának, hiszen nemcsak értelmiségiként, hanem szakemberként is ugyanolyan hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak.
Az esemény kapcsán Részeg Ildikó, az intézmény igazgatónője elmondta: lesz folytatás, hiszen a többi iskola nyolcadikosait is szeretnék meghívni, hogy megismerhessék a szakemberképzésben rejlő lehetőségeket, és a lehető legjobb döntést hozzák a pályaválasztás terén.
A rendezvény végén a diákok meglátogatták az iskola tanműhelyeit, még teljesebb képet nyerve ezáltal az itt zajló szakoktatásról.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek