vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Szakmai gyakorlat ezer diáknak

Közel ezer diáknak biztosítanának gyakorlati oktatást a Hargita megyei vállalkozók – derült ki a cégek által a tanfelügyelőséghez beküldött adatokból. Az intézmény decemberben kérte a helyi vállalkozókat, jelezzék, milyen szakmákban tapasztalnak munkaerőhiányt és milyen profilok indítását támogatnák a hároméves szakoktatásban.

Fémmegmunkálást tanuló diák. Igényfelmérés Fotó: László Róbert

A vállalkozók január 4-ig e-mail-ben jelezhették a tanfelügyelőségnek vagy személyesen a szakiskoláknak, hogy a következő tanévtől kezdődően milyen szakmák oktatásában vennének részt.
Amint arról már korábban beszámoltunk, miniszteri rendelet kötelezi a tanfelügyelőségeket, hogy a munkaerőpiac szükségletei alapján, valamint a megyében tevékenykedő gazdasági egységek igényeit figyelembe véve állítsák össze a szakiskolák beiskolázási tervét.
A cégek ajánlásait összesítette a tanfelügyelőség, a következőkben azt vizsgálják meg, hogy a Csík, Gyergyó és Keresztúr térségekben javasolt szakmák oktatásához adottak-e az intézményi feltételek, a cégek által megnevezett profil szerepel-e a szakiskolákban oktatható képzések jegyzékében.
– Egy csíkszeredai cég részéről érkezett igény arra, hogy mosodai alkalmazottak képzését biztosítsuk. Még nem tudjuk, hogy ilyen akkreditált szakiskolai profil létezik-e egyáltalán – tájékoztatott a különleges esetekről Görbe Péter.
A főtanfelügyelő térségekre lebontva bemutatta lapunknak, hogy a cégek milyen szakosztá­lyok indítását támogatják a következő tanévben.
A csíki térségben a vállalkozók 31 kőműves, 22 pincér, 10 mosodai alkalmazott, 30 vízgázszerelő, 14 általános lakatos, 29 ács, 12 szállodai dolgozó, 24 szakács képzésében biztosítanák a szakmai gyakorlatot.
Keresztúron és környékén a cégek 17 asztalos, 27 autószerelő, 29 kertész, 23 textilipari és 28 kereskedelmi dolgozó oktatását támogatják.
Az udvarhelyi és környékbeli vállalkozók úgy gondolják, hogy a jelenlegi munkaerőpiacnak 28 autóbádogosra, 119 asztalosra, 50 fémmegmunkálásban szakosodott szakemberre, 16 ácsra, 28 bőripari dolgozóra és 94 textilmunkásra van szüksége.
A Gyergyói-medencében a cégek ajánlása szerint a következő tanévtől legalább egyosztálynyi asztalosnak, 10 öntő szakmunkásnak, 14 szövőnek, 12 fémmegmunkálónak, 34 autószerelőnek, 21 villanyszerelőnek és 64 ácsnak tudnak gyakorlati oktatást biztosítani.
– Szám szerint 120 cég jelentkezett a felhívásunkra és a kollégáim által elvégzett összesítés szerint több mint 900 diáknak biztosítanák a gyakorlati oktatást. Közben még a határidő lejárta után is folyamatosan kapunk jelzéseket a szakiskoláktól, hogy vannak vállalkozók, akik részt vennének a hároméves oktatásban – mondta Görbe Péter.
A tanfelügyelőség a cégek jelzéseinek figyelembevételével állítja össze a következő tanévre vonatkozó beiskolázási tervet, amit aztán a minisztérium hagy jóvá.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb