2021, január 15, péntek.

Szakmai elismerés, érzelmi töltettel

Előnyt kovácsolt a hátrányokból, mondván, bízni kell a képességeinkben, és a nagyobb kihívásoktól sem szabad megriadni. A Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház színművésze, Máthé Annamária, Teplánszky-díjjal tért haza a 27. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljáról, az elismerést a Kés a tyúkban című darabban nyújtott alakításáért kapta. A díjazottal Kertész László beszélgetett.

Máthé Annamária alig várja a további munkát. Szakmai fejlődés
Máthé Annamária alig várja a további munkát. Szakmai fejlődés

[dropcap]B[/dropcap]arabás Árpád rendezésében egy skót darabot, David Harrower Kés a tyúkban című előadását vitte a Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Kisvárdára. A produkcióban Máthé Annamária egy elnyomott, élni nem merő lányt alakít, akinek időközben nagyot változik a személyisége.
Legutóbb Bocsárdi Angi Gabriella-díjban részesült a székelyudvarhelyi születésű színésznő, kisvárdai alakításáért pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának Teplánszky-díját kapta meg, amely elmondása szerint szakmai előrelépést jelent számára.
– Úgy érzem, hogy a sok munkát követően megérkeztem valahova – jegyezte meg Máthé Annamária, hozzáfűzve, az elismerés ugyanakkor a közös munka gyümölcse is egyben, a rendező és a színészek közötti kölcsönös bizalom eredménye.
A törékeny alkatú színésznő rámutatott: sokszor arra gondolt, hogy bármennyit is dolgozik, senki nem fogja őt észrevenni, a díjnak köszönhetően azonban gyorsan eltűntek ezek a gondolatok.
– A fizikumomból kifolyólag soha nem volt egyszerű megmutatkoznom színészként, de azt hiszem sikerült előnnyé kovácsolnom a hátrányokat, hisz így nem számítok sablonosnak – közölte.
Arra a kérdésre válaszolva, hogy miként tud azonosulni egy-egy karakterrel, Máthé Annamária elmondta, mindig a szereplő problémáját, annak élethelyzetét törekszik megismerni.
– Meg kell értenem az általam alakított karakter problémáját, majd rá kell jönnöm, hogy velem történt-e hasonló – mutatott rá a színésznő, megjegyezve: előadásról előadásra, hétről hétre fejlődni lehet, többek között ezért is nagyszerűnek tartja a színházat.
Barabás Árpád rendezővel kapcsolatban Máthé Annamária kifejtette: korábban is dolgoztak együtt, ez pedig nagyon sokat számított a Kés a tyúkban esetében.
– Tudja, hogy mire vagyunk képesek, és hogyan hozza ki belőlünk a legjobbat – jegyezte meg.
Barabás Árpád gyergyószentmiklósi, több évig oszlopos tagja volt a Figurának, jelenleg pedig a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház színművésze. Megkeresésünkre elmondta, nagyon tehetséges színésznőnek tartja Máthé Annamáriát, a díj legjobb hozadéka pedig az lenne, ha erre még többen felfigyelnének.
Máthé Annamária hét éve tagja a Figurának, elmondása szerint jól érzi magát, és maradni akar. Mint kifejtette, már aláírta szerződését az új évadra a társulattal, és alig várja a munkát. – Azért is jó figurásnak lenni, mert egy évadban nemcsak egy-két alkalommal, hanem sokkal többet kell dolgozni – mutatott rá, hozzáfűzve: a színház mellett a város különböző kulturális rendezvényeinek szervezésében is igyekszik kivenni a részét.

Kapcsolódó cikkek:

14,310RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb