vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Szakképzettek előnyben…

Amiatt, hogy az államelnök nem értett egyet az ALDE-nek a kormányból való kilépése okán beterjesztett három miniszterjelölt kinevezésével, a múlt heti kormányülés kénytelen-kelletlen elnapolódott. (Amúgy mindez azon régóta tartó – hol parázsló, hol lángoló – konfliktus közepette, amely a Victoria- és a Cotroceni-palota, pontosabban a kormányfő és az államelnök közt alakult ki. Az most az ALDE kilépése után, de még inkább az államelnöki választások előestéjén egyre inkább eldurvult, kínosabbá vált.) Úgy tudni, hogy fontos és aktuális jogszabályok elfogadása lenne esedékes, többek között – és talán mindenekelőtt – a költségvetési-fiskalitási, valamint a gazdasági tevékenységet
érintően. A kormány némi hezitálás után hétfőn kisilabizálta a törvényes kiskapuzás lehetőségét…

Már augusztus vége óta latolgatták, illetve vita tárgyát képezte, hogy a foghíjas kormánynak van-e jogosultsága kormányülés megtartására és különböző illetékességi körébe tartozó jogszabályok elfogadására. Az Alkotmány ilyen szempontból úgymond semleges, ennek ellenére sokan azt hangoztatták, hogy alkotmányellenes lenne adott jogszabályok jóváhagyása. Hétfőre, azaz szeptember 9-re kiderült, amit amúgy sokan tudtak és elismertek, hogy a kormánynak módjában áll ülésezni és jogszabályokat elfogadni a nemrégiben megjelent 2019/57-es sürgősségi kormányrendelettel jóváhagyott közigazgatási törvénykönyv értelmében. Már amennyiben azon az ülésen jelen van a kormánytagok többsége. A baj csak az volt, hogy a parlamenti kapcsolatokért felelős minisztérium megszervezésére és működésére vonatkozó 2017/22-es kormányhatározat annak hatáskörébe utalja a sürgősségi kormányrendeletek kibocsátása megindokolásának a véleményezését, valamint hatáskörébe tartozott a kidolgozott kormányrendelet-tervezetek véleményezése is. Ennek a tárcának nem lévén címzetese, a szóban forgó hatáskörök gyakorlása is lehetetlenné vált. Múlt időt kell használnunk, mert a hétfői kormányülésen igen élelmesen és csalisan elfogadtak, amúgy jogtechnikai szempontból nemigen kifogásolható kormányhatározatot, amely értelmében a szóban forgó hatásköröket kiemelték az említett szaktárca illetékességéből és átcsúsztatták a kormányfőtitkárság feladatkörébe, kiegészítve
az annak megszervezésére, működésére és hatásköreire vonatkozó 2017/21-es utólag módosított és kiegészített kormányhatározatot. Ugyanakkor módosították ama 2009/56-os kormányhatározat egyes előírásait, amelyek révén annak idején jóváhagyták a közpolitikai dokumentum-tervezetek és a jogszabály-tervezetek kidolgozási, véleményezési és ismertetési eljárásaira vonatkozó szabályzatot.

Mától hatályos…
Így a hétfőn elfogadott 2019/­649-es kormányhatározat ma reggeltől vált hatályossá, s nem tartjuk kizártnak, hogy annak nyomán ezen a héten ne ütemeznének be egy újabb kormányülést, amelyen például napirendre tűzhetnék a már rég halogatott, az Első Lakás Programot gyökeresen módosító sürgősségi kormányrendelet-tervezetét vagy a „borravaló” megadózására vonatkozó sürgősségi kormányrendelet tervezetét. Továbbá a kormány augusztus 27-i ülésén első olvasatban napirendre került a büntető törvénykönyv módosítására és kiegészítésére vonatkozó sürgősségi kormányrendelet tervezete is, amelyet az eredeti szándék szerint a múlt hétre betervezett, de meg nem tartott kormányülésen kívántak elfogadni. (Amúgy ezen sürgősségi kormányrendelet előírásai révén kívánták, kívánják súlyosbítani a minősített emberölés, a nemi erőszak, emberrablás bűntettért kiróható börtönbüntetést. Ugyanakkor Johannis államelnök, kihasználva a jelenlegi patthelyzetet, a minap a kormány szemére hányta, hogy tétlenkedett az említett jogszabály meghozásával.) Nem lesz lehetőség viszont ilyen jellegű jogszabályok meghozására az energetika, a környezetvédelem terén, ugyanis azokat az érintett/érdekelt tárcavezetőknek alá kell(ene) írniuk, igen ám, de az érintett minisztériumok élén pillanatnyilag nem leledzik miniszter.
Nem ide tartozik, de a kormány és az államelnöki hivatal közti konfliktus rendezésében meg lehet a szerepe az Alkotmánybíróságnak is, amely mai napi ülésének a napirendjén szerepel a Viorica Dăncilă által benyújtott e „témakörre” vonatkozó beadvány is. Ugyanakkor hétfőn a késő esti órákban a kormányfő bejelentette, hogy a jövő héten, valószínűleg szerdán, szeptember 18-án a parlament elé áll és ismertetni fogja a kormányátalakításra vagy esetleg a kormány szerkezetének a módosítására vonatkozó javaslatát.

Hecser Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb