Szakképzéssel foglalkoznak, nem politikával

120

Fontos a képzett munkaerő – véli az Arbor Vállalkozók Szövetsége, éppen ezért az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt fektettek a szakképzés témakörére. Javaslataik alapján faipari, valamint textilipari oktatás indul a következő tanévtől Gyergyószentmiklóson.

Csata Levente, Bajkó Tibor, Madaras Gyöngyvér. Nem politizálnak Fotó: Lázár Hajnal
Csata Levente, Bajkó Tibor, Madaras Gyöngyvér. Nem politizálnak Fotó: Lázár Hajnal

A megyei önkormányzat, a tanfelügyelőség, az iskolák, illetve az Arbor képviselői hónapok óta egyeztetnek már a szakképzés témakörében. Volt már több találkozó, megbeszélés, valamint üzemlátogatás is. Bajkó Tibor az Arbor Vállalkozók Szövetségének elnöke, Csata Levente alelnök és Madaras Gyöngyvér ügyvezető sajtótájékoztatón elmondta, a munkának megvan az eredménye, javaslataik alapján új képzések indulnak a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Szakközépiskolában, ősztől 14 tanuló textilipari, illetve 28 diák faipari szakon tanulhat. Bár a szövetséghez csatlakozott vállalkozások többsége a faiparban tevékenykedik, a textilipari képzést azért tartották fontosnak, mert egy gyergyószentmiklósi cég nagyobb beruházást tervez és szüksége lesz a képzett női munkaerőre. A sajtótájékoztatón elhangzott, vállalkozó-barátabb hozzáállást vár el az Arbor a helyi önkormányzattól, mivel a megemelt adók miatt sok cég került nehéz helyzetbe. Azt kérik, a rendszeresen adót fizető és aktív vállalkozásokat részesítsék adókedvezményben. Hangsúlyozták, szükségük van a segítségre, hiszen nem valósult meg egy olyan üzlet, mely az egész térség számára jó hatással lehetett volna: Svédország kormánya rendelt volna több tízezer faházat gyergyói vállalkozóktól, azonban végül lengyel és ukrán cégek alacsonyabb árat kínáltak. Nem valósult meg egy idén tavaszra tervezett faipari kiállítás sem, amelyen a faházak építéséhez szükséges alapanyagokat, szolgáltatásokat mutatták volna be.
A közelgő helyhatósági választások kapcsán elmondták, mind az RMDSZ, mind az MPP megkereste a szövetség igazgatótanácsát azzal a felkéréssel, hogy jelöljenek tagot a tanácsosi jelöltlistákra. Az Arbor és annak tagjai távol kívánnak maradni a politikai színtértől, úgy vélik, vállalkozásaiknak nem tenne jót a politikai szerepvállalás.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek