szerda, november 25, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Szakértőkkel, és nem este

Konzultálva az Európai Bizottság és az Európai Parlament szakértőivel, és minden hazai érdekelt felet megszólító társadalmi vitával dolgoznak ki új törvénytervezetet a Btk. és a perrendtartás alkotmányellenesnek bizonyult cikkelyeinek kiigazítására – tájékoztatott Teodor Meleșcanu külügyminiszter. Elmondta: Brüsszelben is kedvező visszhangja volt annak, hogy a kormány hatályon kívül helyezte a vitatott 13-as számú rendeletét, de a büntetőjog kiigazításának kötelezettsége továbbra is fennáll. Az még nem dőlt el, hogy törvényhozók egy csoportja, vagy a kormány lesz-e a törvénytervezet kezdeményezője, de ezúttal nemcsak néhány cikkelyt fognak az alkotmánybíróság döntéseivel összhangba hozni, a törvénytervezet nem a hatálytalanított sürgősségi rendelet előírásaira korlátozódik majd, hanem valamennyi problémás előírást, a társadalmi vitát pedig a lehető legátláthatóbb módon bonyolítják le – ígérte a külügyminiszter, aki szerint a jövő héten Brüsszelbe látogat Sorin Grindeanu miniszterelnök, hogy ezeket a terveket ismertesse.


A tárcavezető szerint a kormány egyik fő célkitűzése az igazságszolgáltatás működési feltételeinek megteremtése, beleértve a korrupcióellenes ügyészséget (DNA) is. Hozzátette: az igazságszolgáltatási szervek működését semmi sem fogja zavarni Romániában, amíg tiszteletben tartják a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, a polgárok alapvető szabadságjogait és az ártatlanság vélelmét. A törvényeket a parlament hozza, illetve adott esetben a kormány is kiadhat sürgősségi rendeleteket, míg az igazságszolgáltatásnak az a dolga, hogy érvényt szerezzen azoknak.
Arról, hogy a sok módosításra szoruló Btk.-cikkely közül miért pont a hivatali visszaélésre vonatkozót találta sürgősnek módosítani a kormánytöbbség, Meleșcanu azt mondta: az erre vonatkozó alkotmányossági kifogások akasztották el a legtöbb – több mint kétezer – folyamatban lévő büntetőpert.

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb