Szakemberek segítenek a fejlődésben

73

Többféle képzést kínál a gyer­gyó­i­aknak a Gyulafehérvári Caritas Vi­dékfejlesztés. A veteményezés, gyümölcsfametszés képzések során bárki kaphat hasznos információkat, a gazdákat svájci szakemberek oktatják.

Népszerűek a Gyulafehér­vá­ri Caritas képzései Gyer­gyó­szentmiklóson. Nem­rég a gyümölcsfák metszéséről tartottak oktatást az érdeklődőknek, az elmúlt hétvégén pedig a vegyszermentes zöldségtermesztéshez kaphattak hasznos információkat az érdeklődők, a kétnapos képzés első napján. Ferenc Lehel kertészmérnök és Cseke-Árkosi Katalin agrármérnök a talaj előkészítéséről, a vetőmagkezelésről, ültetésről, a kártevők elleni természetes védekezésről osztott meg tudnivalókat. Az ingyenes képzésen magbörze is volt.
Az egyik résztvevő, aki hosszú ideje foglalkozik zöldségtermesztéssel, azt mondta, szakmai szempontból megfelelő, bárki számára érthető tanácsok hangzottak el, és igen jó hangulatban zajlott az esemény, mindenki választ kaphatott kérdéseire is. Április folyamán további képzéseket szerveznek, ezúttal állattartók számára. Úgy vélik, az állattartás sokkal több, mint az állatok etetése, éppen ezért ösztönzik arra a gazdákat, hogy külföldi elismert mesterektől tanuljanak úgy, hogy munkájuk során őrizni tudják a hagyományokat, de a modern kor vívmányait is használni tudják. Április 22-én fejőgéptisztítás lesz a téma, a megfelelő fejési technikák elsajátítása, fejőgépek, fejőberendezések megfelelő tisztán tartását tanulhatják meg az érdeklődők, de megtudhatják azt is, melyek a fejés során leggyakrabban elkövetett hibák.
A következő napon sajtkészítést tanulhatnak az érdeklődők. Svájci recepteket, praktikákat mutat be a nemzetközileg elismert Konrad Suter sajtkészítő mester, aki egyébként már nagyon sok alkalommal tanította a gyergyói gazdákat. 23-án szarvasmarhaköröm-pucolást oktatnak. A szakemberek szerint a szarvasmarhák megnövekedett mozgászavarainak 80-90%-át a lábvégek rendellenességei és betegségei okozzák, ezért a köröm ápolása kötelező. A témáról bővebb információt Köbi Sturzenegger előadótól tudhatnak meg azok, akik jelentkeznek. Április 25-én istálló- és állathigiénia, illetve takarmányozás lesz a képzés témája.
– A két svájci szakember nemzetközi elismertsége, tapasztalata a garancia arra, hogy Székelyföld viszonylatában modern állattartási formát ismerhetnek meg az érdeklődők. Több mint negyven éve gazdálkodnak, nagy tapasztalattal rendelkeznek, s ezeket a tapasztalatokat igyekeznek átadni a gyakorlatorientált képzéseken – mondta el Pál Levente a Caritas Vidékfejlesztés munkatársa.
Érdeklődni, jelentkezni április 20-ig lehet (0730–015195, felnottkepzes@caritas-ab.ro). Az egynapos tanfolyamok díja 75 lej, kivétel a sajtkészítő képzés, amelynek költsége 145 lej.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek