2021, január 16, szombat.

Szacskálógépet vásároltak a Domus Alapítványnak

Átadták tegnap Alsóboldog­falván azt a szacskálógépet, amelyet a Hargita Megye Tanácsa által alapított Hargita Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület vásárolt meg, és ingyenes használatba adta a Domus Alapítványnak, amely a Hargita megyei intézményi rendszerből kikerült fiatalok foglalkoztatását segíti a németországi Baden-Württemberg tartomány projektje révén.

Komposztkészítő bemutató. Jó hasznát veszik az új gépnek
Komposztkészítő bemutató. Jó hasznát veszik az új gépnek

Az alapítvány székhelyén, az egykori mezőgazdasági termelőszövetkezet területén a székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskola diákjai végeznek szakmai gyakorlatot, valamint a gyermekvédelmi rendszerből kikerülő fiatalok – mutat rá a megyei önkormányzat sajtóosztályának közleménye. A közel 30 ezer lej értékű szacskálógéppel a környező településeken összegyűlő falevelekből, gallyakból készítenek komposztot, mondta el Burus Endre, az alapítvány igazgatója, aki házigazgdaként köszöntötte az egybegyűlteket. Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke szerint gondolnak a projekt utóéletére, hiszen az csak a rendszer kialakításáról szól, ezért fontosnak nevezte a korszerű hulladékgazdálkodás tudatosítását a lakosságban. Incze Csongor, a megyei tanács másik alelnöke szerint a Domus tevékenységét látva jó helyre került a szacskálógép, mivel általa is sikerül elsajátíttatni a fiatalokkal a biogazdálkodás alapjait.
Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke a helyszínen elmondta, hogy a németországi, nyugati típusú támogatás folytonosságát szeretnék biztosítani ezzel – mivel a németországi partner a támogatás feltételéül kötötte ki, hogy legyen helyi finanszírozás is –, és nem utolsósorban az európai uniós finanszírozású, a megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer kialakítását célzó projektbe is illeszkedik.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb