Szabályozzák az óvodai és napközis csoportok létszámát

131

Csíkszeredában önkormányzati határozat szabályozza az óvodai, illetve napközis csoportok létszámát – döntött az önkormányzati képviselők testülete legutóbbi, márciusi soros havi ülésén. Antal Attila polgármesteri feladatkörökkel megbízott alpolgármester szerint a megyeközpont kiváló óvodahálózattal rendelkezik, ennek működése azonban az utóbbi időszakban veszélybe került: néhány intézmény gyermeklétszám-csökkenéssel küzd, miközben máshol zsúfoltak a csoportok. Ezt meg kell szüntetni, ezért szabályozzák most a csoportok maximális létszámát, jelentette ki Antal.

Ovisok. Ésszerűbb elvek alapján biztosítanának helyet számukra Fotó: László Róbert
Ovisok. Ésszerűbb elvek alapján biztosítanának helyet számukra Fotó: László Róbert

Csíkszeredában kiváló óvodahálózatot sikerült kialakítanunk, amelyre büszke vagyok. Az elmúlt időszakban tapasztalt általános tanügyi leépítések és az oktatási rendszer fejkvóta alapú finanszírozása azonban oda vezetett, hogy az intézmények „szépségversenyt” folytatnak egymással a gyermekekért. Ennek következménye, hogy mára eltűnt a valamikori arányos megoszlás, az oktatási intézmények közül több jelentős gyermeklétszám-csökkenéssel küzd, máshol viszont túlzsúfoltak a csoportok – indokolta Antal Attila a sajtó képviselőinek az önkormányzati határozat szükségességét.
Az önkormányzat egyébként még tavaly novemberben elkezdte előkészíteni a város óvodáinak és napközijeinek a maximális létszámot meghatározó határozattervezetet, ennek során az oktatási szakbizottság munkatársai részletesen felmérték a megyeközpontban működő csoportok jelenlegi gyermeklétszámát.
– A felmérés során a tanügyi törvény mellett – amely kimondja, hogy az óvodai csoportok legkevesebb tíz, de nem több, mint húsz gyermekkel működhetnek – a közegészségügyi és higiéniai normákat vettük figyelembe. Utóbbi például kimondja, hogy az olyan csoportokban, ahol csak didaktikai tevékenység folyik, egy gyermekre 5 légköbméter felület kell jusson, azokban pedig, ahol a didaktikai mellett más tevékenység is, mint altatás vagy étkeztetés, egy gyermek térszükséglete 8 légköbméter – ismertette a szempontokat az alpolgármester.
Az önkormányzat tehát megvizsgálta, hogy a jelenlegi óvodai (rövid), illetve napközis (hosszú) programmal működő csoportok hány négyzetméteren, mekkora térben és ehhez képest milyen gyermeklétszámmal működnek. Az adatokból jól látható, hogy vannak olyan csoportok, amelyek az egészségügyi és higiéniai normák által meghatározott gyermeklétszám akár kétszeresével működnek, míg mások a felső határtól elmaradva, csak 15, 17 gyermekkel.
Ennek a jelenségnek tudható be egyébként, hogy a 2014/2015-ös tanévtől kezdődően a Cimbora napközi otthon elveszítette jogi személyiségét.
– Zsúfoltak a Napocska és a Micimackó csoportjai, a termek adottságaihoz képest pedig kihasználatlan a Cimbora és a Tulipán épülete. A részletes áttekintést követően az is világosan látszik, hogy a jelenlegi Csiga-Biga óvoda nélkül – amelynek épülete magántulajdon, és azt bérli az önkormányzat – is működőképes lenne a hálózat – tette hozzá Antal.
Az önkormányzati testület által megszavazott, az óvodai intézményekre vonatkozó beiskolázási határozat a 2016/2017-es tanévtől kezdődően lép életbe, az idei iratkozásnál tehát az intézmények már a hivatal által megszabott gyermeklétszám szerint indíthatják az új csoportokat.
– Az óvónők egy része is leterhelt, számukra is megfelelőbb körülményeket biztosít ez a határozat. Nem az a célunk, hogy bárkit is hátrányos helyzetbe hozzunk, az első évben viszont lesznek olyan intézmények, ahol drasztikusan éreztetni fogja a hatását a szabályozás. Főként azokban az óvodákban, napközikben, ahová nem hivatalosan már több szülő jelezte, hogy beíratná a gyermekét, ősztől viszont csak kisebb létszámú csoportot indíthat az intézmény – állítja Antal.

[box type=”shadow” ]Elítéli a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület a Székely Szabadság Napját követően kirótt pénzbírságokat – hangzott el a márciusi tanácsülésen. A testület az ülést követően egy nyilatkozatott fogalmazott meg, amelyben a képviselők felháborodásuknak adnak hangot. „Úgy gondoljuk, hogy egy demokratikus jogállamban minden állampolgárnak, nemzetiségre való tekintet nélkül, jogában áll élni a szabad véleménynyilvánítás és a békés célú tüntetés jogával” – olvasható a nyilatkozatban. [/box]

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek