Szabályok szerint is működhetnek új kezdeményezések

Előadás és szórakozás

166

Nagy Péter Csíkszeredában élő kollégiumi nevelő, akit a közösségi portálon megosztott Egypercesei révén ismerhetnek szélesebb körben, rendhagyó beszélgetésre, társalgásra invitálta az érdeklődőket az egyik népszerű csíkszeredai kávézóba. Célja az volt, hogy felhívja a figyelmet: a járvány okozta nehézségek ellenére is el lehet indítani kezdeményezéseket, megmozdulásokat, s hogy ezek a kis lépések segíthetik előre a társadalmat abban, hogy végül minden a régi kerékvágásban működhessen.

Kis lépésekben lehet előrehaladni                                                                                          Fotó: László F. Csaba

\Meg szerettem volna mutatni, hogy teljesen szabályos körülmények között is lehet kisebb megmozdulásokat szervezni, amelyeknek van tartalma, értéke. Olyan eseményt szerettem volna, ahol az emberek kellemesen érzik magukat, ugyanakkor intellektuálisan, kulturálisan is kielégíthetik igényeiket – mondta Nagy Péter. A nevelő hangsúlyozta, nem az volt a legfontosabb, hogy a hallgatóság az ő mondanivalójára figyeljen, hanem az, hogy a helyzet adott volt, és civilizáltan, a szabályokat betartva zajlott le a társalgás. A beszélgetés rövid bevezetővel kezdődött a tudományok szépségével, érdekességével és megérthetőségével kapcsolatosan. Érdekes, hogy ezt követően mégis azon jelenségek felé fordult a társalgás fonala, amelyeket semmiképpen nem lehet – egyelőre – megmagyarázni. Mindezt Nagy Péter, szokásához híven, megfűszerezte némi zenei aláfestéssel. Mint lapunk érdeklődésére fogalmazott: ezúttal jóval fontosabb volt a hangulat, mint maga a téma, amelyről beszélgettek.
Az előadó megvalósított korábban jóval nagyobb kaliberű előadást is, amelyen zenészekkel együttműködve kalauzolta a résztvevőket a tudomány varázslatos világába, az általunk ismert világ működésének titkaiba. A célközönség eredetileg a középkorú generáció volt, ennek ellenére számos fiatal és diák is jelen volt az eseményen.
– Az Egyperces tudományos szösszenetekkel is az a célom, szerteágazó témákban gondolkodva, hogy ismereteket terjesszek, felhívjam az emberek figyelmét a tudomány hasznára, s hogy nem csak nagy koponyák, professzorok foglalkozhatnak vele – emelte ki a nevelő.
A bejegyzéseit rendszeresen követőktől kapott megerősítés hatására Nagy Péter úgy döntött: kötetbe szerkeszti azokat.
– A könyvkiadást, amely tervben van, szerencsére nem befolyásolja a járvány. Jelenleg tervezés-szerkesztés fázisban van, de mindenképp szeretném, ha a kiadatás, a megjelenés megvalósulna még ebben az évben – mondta Nagy Péter.
A csíkszeredai Márton Áron Tehetséggondozó Központban munkálkodó nevelő több előadást is tervezett erre az évre, a közönség kérésére választott témákban. A rendkívüli helyzet miatt az áprilisra tervezett nagyszabású program elmaradt, későbbi időpontban azonban meg fogják tartani. Ismeretterjesztő tevékenységével kapcsolatosan Nagy Péter elmondta: a legfontosabb, hogy a tudományos kérdéseket ne csupán frontálisan, stand-up stílusban adja elő, hanem kreatívan és látványosan mutassa be, megfűszerezve audiovizuális elemekkel.
– Augusztus végéig nem szervezhetők események, de reméljük, utána lesz rá lehetőség. Nemcsak felnőtteket, hanem gyerekeket is szeretnénk beszervezni a programba, emellett igyekszünk megszólítani más városban élő embereket is, hiszen tudjuk: a tudomány nem ismer határokat – zárta gondolatait Nagy Péter.

Fülöp Orsolya

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.