Szabadulj be és szabadulj ki!

Az olvasókkal együtt fejlődik a Városi Könyvtár

166

Hétvégén az Arany-buszra lehet felszállni, és ki lehet már próbálni a szabaduló szobát a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban. Nemcsak sok-sok olvasnivalót, de kiváló programokat, filmvetítést, táborozást is kínál látogatóinak az udvarhelyi téka. Munkatársai felkészültek a nyári vakációra, és a Nyitott Könyvek Éjszakáján újra megbocsátanak a feledékeny olvasóknak.

A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár. Gazdag program Fotó: Lázár Emese

Az elmúlt évhez képest közel ezerrel nőtt a beiratkozók, 750-nel a kölcsönzők száma – ezzel a statisztikával élen jár a térségben a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár, amelyet nemcsak a helybéliek keresnek fel gyakorta, de Szovátától Oklándig, az egész Homoród-völgyéből vannak látogatói. Hogy mi a titka ennek a látványos gyarapodásnak? Egyrészt a 147 ezres könyvállomány, másrészt pedig az, amit Szabó Károly, a látvány- és hangzóanyag részleg vezetője úgy fogalmazott meg: az intézmény évről évre együtt fejlődik az olvasókkal. Az olvasnivaló mellett számos, minden korosztálynak szóló foglalkozással, programmal is csalogatják a látogatókat. Az aktualitásokat, a közelgő nyár gazdag és változatos, régi és új kínálatát tegnap sajtótájékoztatón summázta Szőcs Endre igazgató, Gálovits Rózsa, Kovács Erzsébet, Sándor Krisztina könyvtárosok és a fentebb említett „filmfelelős”, Szabó Károly.

Aranyos lesz a hétvége, filmes a nyár
Érkezik a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany-busza – szombaton és vasárnap reggel 9 órától délután 6 óráig lehet felszállni a rendhagyó, irodalmi járatra. Bár 20 fős csoportok nem jelentkeztek még, a közösségi portálon bonyolított hírverésnek már volt foganatja: sokan jelezték, lesznek utasok az „aranyos” autóbuszon, amelyet Arany János születésének 200. évfordulója tiszteletére indított útjára a budapesti múzeum – harangozta be az igazgató.
Gazdag filmes nyarat ígért Szabó, aki a rendszeresen jelentkező, népszerű Filmklub ötlet- és házigazdája. Május 8-án kezdődött és a nyár végéig tart a Kinedok – a közép-európai dokumentumfilmesek alkotásait minden második kedden vetítik. Május végén a Gödöllői Természetfilm-fesztivál termését lehet megnézni, június 6–9. között pedig a Nagyon Rövid Filmek fesztiváljának termését mutatják be – ahogy előző években, ezekhez a jelentős mozis eseményekhez idén is csatlakozott a könyvtár. A szabadtéri vetítések kérdőjelesek, mivel az előző évekbeli próbálkozások eléggé kudarcosak voltak, de nem teljesen kizárt, hogy ezen a nyáron is lehet majd a csillagos ég alatt is mozizni – mondta Szabó Károly. A másfél órás 3D-s és hagyományos filmek vetítése állandó programkínálat: előzetes egyeztetéssel a rendelkezésre álló hatalmas videofilm-gyűjteményből akár választani is lehet.

Táborozás és fehér éjszaka
A könyvtár munkatársai már készülnek a nyári szünidőre, amikor a vakációs nyitási rend szerint, azaz délelőtt 9-től délután 5 óráig tart nyitva a téka. Népszerű volt az előző években az Olvasótábor, amelyet idén a vakáció első és utolsó hetében, június 18–22., szeptember 3–7. között szerveznek meg. Elsődleges cél az olvasás megszerettetése, ugyanakkor arról is gondoskodnak, hogy a gyerekek kreativitását fejlesztő tematikus foglalkozásokkal legyen teljes a kikapcsolódás. Filmvetítés, meseolvasás, fotózás, társasjátékozás, quilling és még egy kirándulás is szerepel a programban, amelynek részleteiről már most lehet érdeklődni a 0748–457027-es telefonszámon.
Augusztus utolsó péntekén ismét hajnalig tart nyitva a Városi Könyvtár. Az előző évekhez képest újdonságot is tartogat a fehér éjszaka: ezen a napon a közép-európai könyvtárak munkatársait látja vendégül egy szakmai konferenciára az intézmény. A kapcsolattartás megerősítése, a tapasztalatok megbeszélése, a jövő könyvtárának közös tervezése – foglalta össze az udvarhelyi intézmény által első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal megszervezett tematikus szakmai találkozó lényegét Gálovits Rózsa könyvtáros. A Nyitott Könyvek Éjszakájának kínálatán egyébként nem változtattak: lesz bűvöskocka-kirakó verseny, kvíz, családi társasjátékozás, hajnalig tartó némafilmvetítés, könyvturkáló, és nem utolsósorban: a kikölcsönzött, de időben vissza nem vitt könyvek feledékeny olvasóinak is megbocsátanak.

Szabadulj, ha tudsz!
No, nem a könyvektől, hanem az újdonságnak, és minden bizonnyal nagy attrakciónak ígérkező Szabadulószobából. A könyvtár emeletén található terem ajtaján ugyan nem léptünk be tegnap, de az előtérben, a képernyőn láthattuk a megfejtésre váró kódokat rejtő, speciálisan berendezett helyiségeket. Szőcs Endre igazgató elmondta: a szobát már tesztelték, a hibákat korrigálták, várják azokat, akik szeretik a rejtvényfejtést és szívesen kipróbálják az izgalmas, mintegy 60 perces, vészhelyzetben meghosszabbított ideig tartó szabaduló kalandot.
Jó tudni, hogy a könyvtár munkatársai által felügyelt szabadulás művészete csak 15 éven felülieknek, 4–6 fős csoportoknak ajánlott szórakozás. A szolgáltatásnak díja van. Az olvasókártyával rendelkezők kedvezményesen (50 lej/csoport), a többiek ennél drágábban (75 lej/csoport) kereshetik az ajtókat nyitó kulcsot. A szabadulószoba a hét minden napján, sőt szombaton és vasárnap is kipróbálható – az előzetesen bejelentkezőket szívesen fogadják, kalauzolják, sőt segítik is, ha szükséges.
A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár aktuális kínálatát, rendezvényeit a kulturális intézmény honlapján és Facebook-oldalán lehet böngészni.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.