Szabadtéri sakktábla a könyvtár előtt

125

Újabb érdekességgel bővült az udvarhelyi téka kínálata: szabadtéri sakktáblát avattak tegnap délután. Az eseményt sakkfiguráknak beöltözött gyermekek tették különlegessé, bár maguk az igazi, fából készült figurák sem átlagosak, mert vitézkötéses díszítést viselnek.

Székelyudvarhely első szabadtéri sakktáblája. Élő játékra hívnak Fotó: Szőcs Endre
Székelyudvarhely első szabadtéri sakktáblája. Élő játékra hívnak (Fotó: Szőcs Endre)

Második éve szervez nyílt sakkversenyeket a könyvtár, és már több kezdeményezésével bizonyította, hogy nyitott a tömegsportok, a tudomány népszerűsítése előtt, hiszen ezek a dolgok az olvasással is jól összeköthetők. Ezek voltak az előzményei annak, hogy egy szabadtéri sakktáblával is kiegészüljön a tékában végezhető hasznos és szórakoztató tevékenységek sora.
– A célunk az, hogy minél több gyermekkel szerettessük meg a sakkjátékot. A szabadtéri táblán játszható élő sakknak a lényege, hogy osztályok, csoportok így könnyebben elsajátíthatják a lépéseket, szabályokat, ugyanakkor közösségi élményt is nyújt a játék, és mozgalmasabb, mint leülni egy tábla elé – fogalmazott Szőcs Endre könyvtárigazgató. A szabadtéri sakktábla a figurákkal együtt 10 500 lejbe került. Megvalósulását a helyi önkormányzat és több támogató is segítette. Szőcs Endre kiemelte Ágoston György, a Székely Játékok ötletgazdájának a szerepét, aki a tervezésben és a kivitelezésben is sokat dolgozott. Sándor Krisztinát, a könyvtár munkatársát pedig a sakkfigurás jelmezek életre hívásáért illeti köszönet. Merthogy kosztümök, fejdíszek is készültek, egy jó játékhoz ezeket is el lehet majd kérni. A fenyőfából készült figurák 60–80 centiméter magasak, és vitézkötéses díszítést kaptak. A játék használatának egyetlen feltétele van: legalább az egyik sakkozó a könyvtár beiratkozott olvasója kell legyen.
A tábla kint marad a téka bejárata előtt, de a figurákat bent tárolják, a játékhoz tehát be kell jelentkezni, majd a parti végén az eszközöket vissza kell vinni.
– A könyvtár nyitvatartási ideje alatt lehet játszani, de ha különleges igényt jeleznek, akkor megtaláljuk a módját annak, hogy akár vasárnap délután is lehessen egy jót sakkozni – mondta Szőcs Endre, a könyvtár igazgatója.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek