Szabadtéri korcsolyapályák Gyergyószéken: Jeget öntöttek, a tartós hidegben reménykednek

738

Kihasználva az utóbbi napok mínuszait, több gyergyószéki szabadtéri korcsolyapálya kezdte el működését: sok előkészülettel, munkával járt, hogy megfelelő vastagságú és egyenletes jeget öntsenek, szabadidős tevékenységet biztosítva kicsiknek és nagyoknak. Szárhegyen, Ditróban, Újfaluban és a Gyergyóremetéhez tartozó Eszenyőben már működik, Csomafalván az utolsó simításokat végzik a jégpályán – ha az időjárás engedi, hétvégén mindegyik helyszínen lehet majd korcsolyázni.

Ditróban ingyenesen korcsolyázhat mindenki. Téli kikapcsolódás                                           Fotó: Bíró Levente

Az utóbbi évek szeszélyes időjárása megnehezíti aszabadtéri jégpályák működtetőinek dolgát: az idei szezon is nehezen indul és a hirtelen felmelegedések, hosszan tartó enyhébb időszakok miatt alig van lehetőség a korcsolyapályák használatára.
Többszöri próbálkozásra sikerült január másodikára a pálya teljes felületét használhatóvá tenni Gyergyóditróban, a művelődési ház szomszédságában lévő korcsolyapályán – közölte lapunk érdeklődésére Bíró Levente, a művelődési ház munkatársa, aki kollégáival és több önkéntessel együtt fontosnak tartja, hogy ne szűnjön meg a sportág iránti érdeklődés a nagyközségben. A helyi önkormányzat által működtetett pályán ingyenesen korcsolyázhatnak nemcsak a helyiek, de a más településről érkezők is; az érdeklődők egész nap, késő estig vehetik igénybe e sportolási lehetőséget.
Múlt héten a gyergyószárhegyi korcsolyapálya is megnyílt az érdeklődők előtt: az öt lejes belépő megvásárlásával este 6 és 8 óra között lehet siklani a jégen. Amint Gáspár Domokostól, a Bástya Sport Klub adminisztrátorától megtudtuk, fejlesztések is történtek az előző évben: felújították az öltözőépület tetőszerkezetét, lefestették az épület külső falait, emellett a pálya világítása is megújult. A szárhegyi jégpályán gyorskorcsolyaversenyt és jégkarnevált is terveznek idénre – remélhetőleg az időjárás kedvez majd a szabadtéri programoknak.
Gyergyóújfaluban is használható már a felújított jégpálya: több mint egyhetes munka eredményeként sikerült egybefüggő jégréteget önteni.
Egyed József polgármester elmondta: Svédországból újszerű palánkot és jéggyalut vásároltak, a villamos rendszert is felújították, most már csak megfelelő időjárás kell ahhoz, hogy minél hosszabb ideig működni tudjon a jégpálya.
A Gyergyóremetéhez tartozó Eszenyőn saját területén, a befagyott tó vizén hozott létre korcsolyapályát Ivácson Roland, hogy hétvégenként a gyermekeknek lehetőségük legyen gyakorolni ezt a téli sportot.
Gyergyócsomafalván is dolgoznak a jég elkészítésén, s remélik, hogy a többnapos munka, amely a terep előkészítését és a jégöntést jelenti, nem fog kárba veszni egy esetleges felmelegedés miatt. Márton László Szilárd polgármester lapunknak kifejtette: az önkéntes tűzoltók segítségével öntik a jeget, és pár nap múlva, ahogy az öltözők fűtésrendszerének ellenőrzése is megtörtént, megnyitják a pályát az érdeklődők előtt.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek