Szabadon közlekedni csak településen belül

A május 15-től érvényes új szabályok

103

Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem vezetője csütörtökön késő este bejelentette: május 15-étől településen belül szabad közlekedni a járványvédelmi óvintézkedések betartása mellett, de tilos a lakhelyi településen, illetve annak metropolisz-övezetén kívül utazni. A településen belüli helyváltoztatáshoz már nem kell nyilatkozatot írni.

Az utcákon, köztereken továbbra sem gyűlhet össze háromnál több ember, ha nem ugyanahhoz a családhoz tartoznak.

 

A lakhelyelhagyás feltételei

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság csütörtök esti ülése után tartott sajtótájékoztatón Arafat közölte: bizonyos kivételekkel a település vagy metropolisz-övezet elhagyása tilos. A kivételek közé tartozik, ha valaki munkavégzés, humanitárius tevékenység vagy önkéntes segítés, mezőgazdasági munka, mezőgazdaságból származó áru értékesítése céljából hagyja el a települést, ha más településen lévő tulajdonát kell adminisztrálnia vagy karbantartania, ha bizonyos jogok megszerzéséhez szükséges dokumentumokra van szüksége. El lehet hagyni a települést orvosi kezelés, gyermekfelügyelet vagy családtag gondozása, idősgondozás, beteg vagy fogyatékkal élő személy ellátása céljából is, illetve családtag elhalálozása esetén, valamint orvosi vizsgálat céljából, amennyiben az halaszthatatlan, és szükséges hozzá az orvos és páciens személyes találkozása.

Arafat azt is elmondta, hogy május 15-étől megnyitnak a parkok, de a gyermekjátszóterek nem. A parkokban be kell tartani a fertőzést megelőző óvintézkedéseket – figyelmeztetett a katasztrófavédelem vezetője.

 

Óvintézkedések a munkahelyen

Ismertette Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár azokat az intézkedéseket, amelyeket a magáncégeknek és közintézményeknek kell meghozniuk május 15-e után.

A katasztrófavédelem vezetője szerint a magánvállalatoknak és közintézményeknek kötelességük úgy megszervezni a tevékenységet, hogy az alkalmazottak távmunkában dolgozhassanak. Ha a tevékenység jellegéből adódóan erre nincsen mód, gondoskodniuk kell a járványtani szűrés biztosításáról, arról, hogy az alkalmazottak belépéskor fertőtlenítsék a kezüket, hogy tartsák be az irodai munkavégzésre vonatkozó szabályokat. Az 50-nél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál és közintézményeknél több időpontot kell megszabni a munkaidő elkezdésére és befejezésére – tette hozzá.

Személyes ügyfélfogadás esetén a cégeknek és intézményeknek úgy kell megszervezniük a tevékenységet, hogy minden ügyfélre legalább 4 négyzetméteres terület jusson, és tudják tartani egymástól a legalább 2 méteres távolságot; nem engedhetik be azokat a személyeket, akiknek a testhőmérséklete meghaladja a 37,3 Celsius-fokot; fertőtleníteniük kell a felületeket, és meg kell előzniük a torlódásokat.

Az éttermek, a szállodák, motelek, panziók éttermei, a kávézók és ezek teraszai is zárva maradnak – nyomatékosította Raed Arafat.

 

Egyházi szertartások csak szabadtéren

Május 15-étől lehet szabadtéri misét és istentiszteletet tartani, és kinyitnak a szállodák – közölte csütörtökön késő este Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, az országos vészhelyzeti bizottság ülését követően.

14 nap múlva döntenek arról, hogy a hívek visszatérhetnek-e a templomba – mondta Tătaru.

Hozzátette: kinyitnak a szállodák, amelyeknek azonban be kell tartaniuk az egészségügyi és a gazdasági miniszter közös rendeletét a működésre vonatkozóan.

 

Továbbra is szünetel a légi közlekedés

Továbbra is szünetel a légi közlekedés Románia és tizenegy ország között – közölte csütörtökön késő este, az országos vészhelyzeti bizottság ülését követően Raed Arafat államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője.

Az intézkedés 14 nappal hosszabbítja meg a szükségállapot alatt bevezetett korlátozásokat.

A döntés értelmében május 15-étől kezdődően további 14 napig nem közlekednek a repülőgépek Románia és Ausztria, Belgium, Svájc, Franciaország, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia, Hollandia, Spanyolország, az Amerikai Egyesült Államok, valamint Törökország között.

 

A külföldről érkezettek elkülönítésbe kell vonuljanak

Május 15-étől kezdődően minden, külföldről Romániába érkező személynek otthoni elkülönítésbe kell vonulnia, jelentette be Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár csütörtökön késő este, az országos vészhelyzeti bizottság ülését követően.

A külföldről érkező személynek családjával vagy lakótársaival együtt otthoni karanténba kell vonulnia, függetlenül attól, hogy milyen országból érkezik Romániába. Ha azonban az illető személy nem akarja kitenni családját a megfertőződés kockázatának, kérheti az intézményes karanténban való elhelyezését, mondta Arafat a belügyminisztérium székhelyén.

– Más szóval ma éjszakától kezdődően, amint a rendelet megjelenik a Hivatalos Közlönyben, minden Romániába érkező személy otthoni elkülönítésbe vonul, függetlenül attól, hogy melyik országból érkezik – szögezte le a katasztrófavédelem vezetője.

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.