péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Szabad játék a szabadban

Arról, hogy az egyes mozgásformák miért egészségesek, sokat lehet olvasni, de tudjuk-e, hogy miért jó a szabad játék a gyermekek számára? Ezt is megkérdeztük Kelemen Zsófia csíkszeredai gyógytornásztól, aki még számos, a nyári vakációban hasznosítható információt megoszt olvasóinkkal.

Csupasz talppal a fűben. Fejleszt és gyógyít is a mezítláb járásfotó: Pixabay.com

Ilyenkor nyáron lehetőség szerint minél többet kell a szabad levegőn tölteni, hisz kint jobb az agy oxigén- és vérellátása, fejlődnek a koordinációs készségek, a kinti játék, a szaladgálás, ugrálás révén fejlődik az egyensúlyérzék, az állóképesség – osztotta meg Kelemen Zsófia gyógytornász. Hozzátette, ha lehet, akkor mezítláb legyen a gyermek, hisz így több ingert kap a talpa, ez pedig jótékony hatással van az idegrendszerre. Bokasüllyedés, lúdtalp esetén is ajánlott minél többet mezítláb járkálni kint. A különböző, szabadban végzett játékok szintén mind fejlesztik a gyermekek bizonyos képességeit. Például a labdázás jótékony hatással van elsősorban a szem-kéz és a szem-láb koordinációra, fejleszti a lábizmokat, a figyelmet, a kitartást, a térorientációt – mutatott rá a csíkszeredai gyógytornász.

Biciklivel, rollerrel
A kerékpárok, rollerek népszerűek a gyermekek körében. Nemcsak örömet hordoznak, hanem hasznosak is a kicsik mozgásfejlődése szempontjából. A gyógytornász azt mondta, a kisebbeknél gyakran használt futóbiciklit nem tartja minden esetben jónak, hisz ezek használata során belső talpéllel tapos a gyermek, ez pedig nem jó abban az esetben, ha lúdtalpa vagy bokasülyedése van.
– A roller és a bicikli nagyon jó, kisebbeknek a háromkerekű roller vagy a pótkerekes bicikli ajánlott. Mind nagyon jól növelik az egyensúlyérzéket, állóképességet – tudtuk meg.

Gyalogolás és fára mászás
A szakember mindenképpen ajánlja nyárra a túrázást, sok-sok kirándulást. Az óvodásokkal rendszeresen foglalkozó gyógytornász azt tapasztalta, hogy a gyermekek nem szeretnek gyalogolni, öt-tíz perc, fél óra gyaloglás is megterhelő számukra, nincs állóképességük és sokaknak a térorientációja sem elég jó, például gondok vannak az irányokkal, a járdaszegélyre való fellépéssel, lelépéssel. Nagyon sok gyaloglás kellene – emelte ki. Hozzátette, nagyon hasznosnak tartja még a mászást, annak minden formáját.
– Fára mászást, falmászást, sziklamászást, mindeniket ki kell próbálni, nagyon sok előnyét látom ennek. A mászás fejleszti a figyelmet, az összpontosítást, a kitartást, az állóképességet és az összes izmot megdolgoztatja. Sok lehetőség van erre Csíkszereda környékén – fejtette ki.

Strand vagy egy nagy mosdótál
A gyógytornász ezúttal is ajánlotta az úszást, de – mint fogalmazott – az is jó, ha egy nagy tálat kiteszünk az udvarra és pancsolhat benne a gyermek. Locsolni a vizet, belemászni, kimászni belőle, minden vízhez kapcsolódó tevékenység hasznos – mutatott rá. A lovaglást is javasolta, hisz ez fejleszti az egyensúlyérzéket, a figyelmet, hozzájárul a megfelelő testtartás kialakulásához, az együttműködést, egymásra figyelést lehet jól megtanulni általa.
– Számos kikapcsolódási, sportolási lehetőség van, sok olyan is, ami nem költséges, a mozgás nem feltétlenül pénz kérdése. Sok tábor is van, de ne szervezzük görcsösen egyik programot a másik után, legyünk inkább spontának, kreatívak a szabadidő eltöltésében. Nagyon örülnék, ha a gyerekek a vakációban letennék a telefont és sok időt töltenének a szabadban – összegezte a gyógytornász.

R. Kiss Edit

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb