Szabad emberek a rácsok mögött

Tőkés is meglátogatta Bekét és Szőcsöt

45

Azzal a „felemelő érzéssel” búcsúzott el Beke Istvántól és Szőcs Zoltántól Tőkés László EP-képviselő, hogy „szabad emberekkel” találkozott a csíkszeredai börtönben, akik üzenik „bentről a kintieknek”: egyenes gerincre és hitre van szükség, nem hunyászkodhatunk meg, nem hátrálhatunk meg. Tőkés biztos benne, hogy a politikai foglyainknak nem kell az 5 évet leülniük, de a mostani politikai játszmák szerinte alkalmatlanok arra, hogy Bekéék szabadon bocsátását ki lehessen csikarni.

Tőkés László és Beke Csilla újságírók gyűrűjében Fotó: László F. Csaba

Tőkés László európai parlamenti képviselő is felkereste tegnap a csíkszeredai börtönben Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, a székelyföldi terrorista-perként elhíresült eljárás két áldozatát. Az elítéltekkel külön-külön és magánszemélyként találkozott, előbbivel Beke Ígyártó Csilla, tehát az elítélt feleségének társaságában, utóbbival pedig Sándor Krisztina EMNT-ügyvezető kíséretében.
– Ez a kirakatper a jognak, a jogállamiságnak a halálát, a jövő kilátástalanságát jelenti. Mégis azzal a felemelő érzéssel jöttem ki, hogy szabad emberek ültek egymással szemben. Nagyon fontos üzenete ez ennek a fogságnak: a rácsokon kívül valóknak a megfélemlítés helyett azt üzenik bentről, hogy egyenes gerincre, hitre van szükség – fogalmazott Tőkés László a börtönlátogatást követő rögtönzött sajtótájékoztatón. – A politikai foglyaink viszonylag jól vannak, köszönhető ez a család támogatásának. A pártok, nemzeti tanácsok összefogtak, itt nincs apelláta, nincs helye különutas politikának.
Tőkés az egyházakat is arra kérte, emeljék fel szavukat az ártatlanul bezártakért. Mint mondta, a jogi út eléggé beszűkült, de politikailag szabad a pálya, ezért Bukarestben és Brüsszelben is megmozgatnak minden követ a „politikai indíttatású per” meghurcoltjaiért.
– A bukaresti politikai játszmák és a közelgő választások nem igazán kedvezők ennek az ügynek, de meg vagyok győződve afelől, hogy nem ülik le az 5 évet – jegyezte meg Tőkés László.
Beke Csilla újságírói kérdésre elmondta: férje és – a nemrég megnősült és gyermeküket váró – Szőcs Zoltán a feketehalmihoz képest emberségesebb bánásmódban részesül a csíkszeredai büntetés-végrehajtó intézményben. Mindkettejüket egyazon cellában helyezték el, és egyelőre csak ketten vannak.
A váratlan, ötéves börtönbüntetést kimondó másodfokú ítélet indoklását ugyanakkor még mindig nem közölték, ez pedig az esetleges jogi eljárás kezdeményezését is késlelteti.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.