Svédország a világbajnok

71

Megvédte világbajnoki címét a svéd jégkorong-válogatott, miután a döntőben szétlövések után legyőzte Svájc csapatát. A bronzcsatát az Amerikai Egyesült Államok nyerték. Svédország harmincadik vébédöntőjét vívta, és vasárnap tizenegyedik alkalommal hódította el a világbajnoki serleget.

Címvédéssel zárult a vasárnap Dániában véget ért Top Divíziós jégkorong-világbajnokság. Svédország harmincadik, Svájc harmadik világbajnoki döntőjét vívta, a kantonok országának válogatottja ezúttal sem ért fel a csúcsra, Svédország pedig immár tizenegyedszerre lett világbajnok.
Csütörtökön a negyeddöntők során Kanada aranygóllal ütötte el az oroszokat a továbbjutástól (5–4), az Egyesült Államok a cseheket, a svédek a letteket, míg Svájc a finneket győzte le, mindhárom meccs 3–2-re zárult. A szombati első elődöntőben Svédország 6–0-ra ütötte ki az amerikaiakat, míg Svájc remek védelmének és kapusának, Genoninak köszönhetően Kanadát győzte le 3–2-re.
Vasárnap délután a két észak-amerikai csapat a vébé-bronzérméért küzdött, és akárcsak a csoportkörben, ezúttal is a déliek nyertek, igaz, ezúttal könnyebben és a rendes játékidőben. A 27. percben Kreider szerezte meg az amerikaiaknak a vezetést, amire Vlasic válaszolt a 39. percben. Az 54. percben Bonino révén újra az USA szerzett vezetést, az 57. percben a juharlevelesek kapuslehozatallal próbálkoztak, ez viszont a visszájára sült el: előbb Lee, majd Kreider is bevette az üres kaput, így 4–1-re nyertek az amerikaiak.
A döntő elején a svédek ugyan nekiestek a svájciaknak, ám a 17. percben Niederreiter szerezte meg utóbbiaknak a vezetést, másfél perccel később viszont Nyquist egyenlített. A 24. percben Meier újra vezetéshez juttatta Svájcot, tizenegy perccel később emberelőnyből Zibanejad egyenlített. Noha a harmadik harmadban és a húszperces ráadásban is mindkét csapat előtt adódtak helyzetek, gól nem született, a szétlövés során pedig csak egy svájci – Andrighetto –, illetve két svéd – Haas és Forsberg – talált a kapuba, így Svédország 3–2-re nyerte a döntőt.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.