Sürgősségi szakorvosokat toboroznak

Hatalmas kihívással jár az óriási fejlesztés

855

Idejében nekilát szakember-csalogató kampányának a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Sürgősségi Betegellátó Egysége: a jelenleg mintegy 80 fős személyzettel működő osztály a – tervek szerint – 2022 végéig lezáruló bővítés és fejlesztés után hozzávetőleg 280 alkalmazott munkáját igényli majd. Keresik a megoldást a sürgősségiszakorvos-hiányra.

Borboly Csaba, Kacsó Jolán, Melles Orsolya és Konrád Judit. A merész tervek kihívásokkal járnak Fotók: Kovács Hont Imre

Sajtóbejárást szervezett tegnap a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház: az újságírókat körbevezették a sürgősségi betegellátó egység helyiségeiben, bemutatva a kórtermeket, a felszereléseket, ismertetve a betegellátás folyamatát. Ezt követően a sürgősségi osztály szakorvoshiányáról tájékoztatták a sajtót.

Tetten érhető a fejlődés
Dr. Kacsó Jolán szakorvos, a sürgősségi osztály vezetője először az osztályozóterem (triázs) szerepét ismertette – az asszisztens legfeljebb 2 perc alatt a beteget az eset súlyossága alapján besorolja az öt színkód (piros, sárga, zöld, kék, fehér) valamelyikébe –, és az itt kapott jelzés alapján dől el, hogy az adott páciens kikkel szemben élvez elsőbbséget az ellátásban. A piros a legsúlyosabb – az eszméletlen állapotban bekerült, azonnali ellátást igénylő beteget sorolják ide –, a sárga valamelyest enyhébb, de még mindig sürgős ellátást igényel. A zöld színkódnak dr. Kacsó Jolán szerint már örülni is lehet, a kék ennél is enyhébb, a fehér pedig a kullancscsípés-kategória. A színkódoknak különbözik a kórtermük és azok felszereltsége is. Minden kritikus beteget a piros színkódnak megfelelő kórterembe fektetnek be. Korszerű orvosi eszközök, gépek sorakoznak, megtalálható minden, ami az újraélesztéshez szükséges – fejtette ki dr. Kacsó Jolán. A szomszédos sárga kórteremben éppen ott feküdt a „Kelly” nevű orvosi próbababa, a sürgősségi osztály büszkesége: szinte kizárólag egyetemi központokban található meg a köhögést, tüsszentést, sőt még igen/nem válaszadást is szimulálni tudó manöken.


– Ez a korszerű próbababa rendkívül fontos számunkra, a szakmai felkészítésben és alkalmazottaink felkészültségének mérésében is mindennapos hasznát vesszük – mondta az osztályvezető szakorvos.
A nemrég felújított és átépített zöld kórteremben immár külön helyiségben végzik a kis műtéti beavatkozásokat és a gipszeléseket is.
A sürgősségi osztályon emellett gyermekgyógyászati sürgősségi rendelő és laboratórium is működik.
Naponta több mint száz pácienst látnak el, és munkájukban sokat segít, hogy az intézményt fenntartó Hargita Megye Tanácsa rengeteget segít a fejlesztések, eszközvásárlások terén – mondták el a bejáráson részt vevő orvosok.

A szintlépés nehézségei
Mindez körülbelül 700 négyzetmétert foglal el, és közel 80 alkalmazottat foglalkoztat. 2022 végére azonban óriási fejlődésen megy át a csíkszeredai sürgősségi betegellátás: két szinten 3500 négyzetméternyi területen működik majd, a számítások szerint 280 fővel. Bő három év múlva tehát várhatóan 200 további személy munkáját igényli majd az osztály, és kifejezetten nagy kihívást jelent a kellő számú szakorvos idevonzása. A majdani sürgősségi betegellátás a szolgáltatások terén is szerteágazóbb lesz: például saját CT-vel, röntgennel és sürgősségi fogászattal bővül az osztály, és a helikopter-kikötő is megkívánja az ezzel járó munkaerőt.
– Jelenleg mindössze három szakorvossal működünk, holott elvileg a nap minden órájában itt kellene lennie három szakorvosnak. Ez a nagyfokú hiány országos jelenség, amely bennünket is ilyen mértékben érint. A szakorvosaink mellett csupán három családorvos az, aki ügyeletet vállal az osztályon. Hat rezidenssel, két további családorvossal és egy fogorvossal kapcsolatban állunk e téren, mert érdeklődést mutatnak – részletezte dr. Kacsó Jolán.
Ahhoz, hogy az osztály a „nagy könyv” szerint működjön, jelenleg is 21 szakorvosra lenne szükségük, de a nagy léptékű fejlesztés után több mint 30 szakorvost tudnának foglalkoztatni.


Az előjelek nem túl biztatóak: legutóbb nyolc szakorvosi állást hirdettek meg, de egyetlen jelölt sem jelentkezett – közölte dr. Konrád Judit kórházmenedzser. Éppen ezért már most nekifognak a toborzásnak, és üzenik az orvoshallgatóknak, hogy Csíkszeredában számítanak a munkájukra.
Dr. Melles Orsolya orvosigazgató ennek kapcsán elmondta: a napokban a megyében dolgozó családorvosokat szólították meg, ügyeleti szolgálatra kérve fel őket – egyikük pozitív visszajelzést küldött –, májusban pedig Marosvásárhelyen találkoznak rezidensekkel, és próbálják idevonzani őket.
Hargita Megye Tanácsa egyébként – mint Borboly Csaba megyeelnök is megerősítette – családorvosok számára biztosítja a sürgősségi szakorvosi továbbképzés költségeit.
A szakemberhiány egyik oka egyébként az, hogy külföldön is súlyos sürgősségiszakorvos-hiánnyal küzdenek a kórházak. A sürgősségi betegellátás egyébként nemcsak az egészségügyhöz, hanem a belügyhöz is tartozik, emiatt a fizetések is magasabbak. Ezzel együtt is szembe kell nézniük a kivándorlás okozta nehézségekkel, mert a nyugati bérezések ehhez képest is jobbak.
– Nehéz ez a munka, a rezidensek közül is sokan eltávolodnak tőle, de nagyon sok a szakmai elégtétel. Aki ezt a hivatást választja, Csíkszeredában nagy lehetőségek előtt áll – jegyezte meg dr. Kacsó Jolán.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek