Sürgetik a menekült nők kiemelt védelmét

32

Az Európai Unió migrációs és menekültpolitikájának reformra van szüksége, amelynek nemi szempontokat figyelembe vevő intézkedéseket is tartalmaznia kell a menedékkérő nők és a gyakran velük utazó gyerekek biztonságának növelése érdekében – áll az európai parlamenti (EP) képviselők tegnap megszavazott állásfoglalásában.

Segélyért folyamodó menekült nő. Védelemre szorul Fotó: MTI
Segélyért folyamodó menekült nő. Védelemre szorul Fotó: MTI

A menedékkérő nők és a velük utazó gyermekek védelmében fogadott el jelentést tegnap az Európai Parlament. A dokumentum felhívja a figyelmet arra, mennyire kiszolgáltatottak a migráns nők, akik az üldöztetés elől menekülve vállalták a veszélyekkel teli utazást saját és gyermekük biztonsága érdekében.
A nők között vannak, akik nemi erőszak, emberkereskedelem vagy más erőszakcselekmény áldozatai. A befogadóközpontokban további akadályokkal szembesülnek, amelyek tovább rontják az amúgy is kiszolgáltatott helyzetüket – állapították meg a képviselők.
Az állásfoglalást 388 igen szavazattal, 150 nem szavazat ellenében 159 tartózkodás mellett fogadták el.
A szöveg szerint a nemi és családon belüli erőszakot, a női nemi szervek megcsonkítását és a kényszerházasságot a menedékkérelem alapos indokaiként kell elismerni.
A jelentés szorgalmazza, hogy a menedékkérelmi folyamat során és a befogadóközpontokban biztosítsák a nők szükségleteit, köztük a nemek szerint elkülönített alvó- és tisztálkodóhelyiségeket, női ügyintézők, fordítók, tolmácsok és tanácsadók jelenlétét és annak feltételeit, hogy a gyermekekről megfelelően tudjanak gondoskodni.
Az EP-képviselők kiemelték, hogy szükség van a legális bevándorlás feltételeinek megteremtésére a menekült nők biztonságának növelése és az embercsempészet visszaszorítása érdekében.
Pelczné Gáll Ildikó (Fidesz), az Európai Parlament egyik alelnöke a tegnapi vita során felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a háború és az üldöztetés elől menekülő nők és gyermekek az erőszak különböző formáinak elszenvedői nemcsak a származási országukban, de az Európa felé vezető úton is. Véleménye szerint „a migrációs válsággal összefonódik egy olyan erőszakválság, amely a származási területen gyökeredzik és végigkíséri a menekülő nőket és gyermekeket”.
A képviselő kifejtette, hogy ameddig a határok és a beengedettek védelmét nem tudja biztosítani Európa, addig nehéz megfelelően kezelni akár a migrációs-, akár az erőszakválságot.
Niedermüller Péter (DK) felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a nők különösen kiszolgáltatottak az embercsempészeknek és gyakran a hatósági önkénynek, ezért kiemelt védelemre és támogatásra szorulnak.
A képviselő üdvözölte, hogy a jelentés sürgeti: a nők kapjanak kiemelt védelmet a menekülttáborokban és a befogadóállomásokon. Véleménye szerint biztonságos helyet kell teremteni számukra, gondoskodni kell arról, hogy ne szenvedjenek hátrányt az élelmezésnél és az ivóvízhez való hozzáférésben, valamint biztosítani kell az orvosi ellátást, az oktatást és a traumák feldolgozásához szükséges lelki támogatást.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.