2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Sürgeti a gazdákat az APIA

Mindössze 15 munkanap áll rendelkezésére azoknak a Hargita megyei gazdáknak, akik előzetes támogatási kérelmeik benyújtása révén igényt tartanak a mezőgazdasági minisztérium idénre kínált mezőgazdasági gázolajár-támogatására. Hogy a kérelmek benyújtása zökkenőmentes legyen, a programálás időpontjáról az APIA csíkszeredai központja a gazdákat SMS-ben is tájékoztatja.

Traktorral végzett mezőgazdasági munka a csíki határban. Készenlétben Fotó: Domján Levente
Traktorral végzett mezőgazdasági munka a csíki határban. Készenlétben Fotó: Domján Levente

[dropcap]A[/dropcap] gázolajár-támogatási kérelmek előzetes benyújtására kéri a Hargita megyei gazdákat a megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) – derül ki az intézmény tegnapi, lapunkhoz eljuttatott közleményéből. Ráadásul – hívják fel a figyelmet – a támogatásra vonatkozóan múlt héten megjelent mezőgazdasági miniszteri rendelet is szűkös határidőket szab: az üzemanyag jövedéki adójának visszatérítéséből származó támogatás előzetes igénylésére a gazdáknak a rendelet hatályba lépése után mindössze 15 munkanap áll rendelkezésükre. A 2015-ös esztendőre szóló, negyedévenkénti gázolajár-támogatásra a növénytermesztők és az állattenyésztők is egyaránt jogosultak: a kérelmeiket azonban csak az ügynökség megyei központjában, a csíkszeredai, Haladás utca 16. szám alatti székhelyén fogadják. Azokat a támogatásra jogosult gazdálkodókat, akik a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség adatbázisában mobiltelefonszámukat is regisztrálták, előzetesen is értesítik: a támogatási kérelem benyújtásának programálási időpontját az ügynökség munkatársai a gazdáknak SMS-ben jelzik. A mezőgazdasági gázolajár-támogatás bár jogi személyeknek szól, ezúttal magánszemélyek is igénybe vehetik, amennyiben sikeres elbírálás esetén, de még az első negyedéves elszámolás benyújtása előtt mezőgazdasági tevékenységüket engedélyezett magánszemélyként (PFA), illetve egyéni vállalkozóként folytatják.

A literenként mintegy 1,7–1,8 lejes üzemanyagár-támogatásra igényt tartó gazdáknak az előzetes gázolajár-támogatási kérelem mellé a személyigazolvány másolatát, a művelt terület nagyságát, a növénykultúránkénti felosztást, illetve az állatállomány nagyságát bizonyító eredeti mezőgazdasági regiszteri igazolást is csatolniuk kell. Állattenyésztőknek és a méhészeknek ugyanakkor az állategészségügyi engedély másolatára is szükségük van.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb