2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Súlyos szövődmény

Huszonötször magasabb a vakok aránya a cukorbetegek körében – derült ki egy átfogó, a látáskárosodás és a diabétesz közötti összefüggést vizsgáló magyarországi kutatásból, amelynek eredményét a hét végén ismertették.

A magyarországi Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) szerint a több mint 800 ezer ismert anyaországi cukorbeteg közül több mint 32 ezer beteg vak vagy súlyos látássérült. Számuk folyamatosan nő: évente további ezer ember veszíti el a látását emiatt.
Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának egyetemi tanára kiemelte: a világon minden harmadik cukorbetegnek van valamilyen fokú szemészeti szövődménye, így a diabétesz a leggyakrabban vaksághoz vezető szisztémás betegség. Kifejtette: a diabéteszes retinopátia a cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye, amelynek hatására kóros elváltozások alakulnak ki a látóhártya kisereiben, ami látáskárosodáshoz és vaksághoz vezethet. Annak egyik fő oka a rosszul beállított vércukorszint, ami megfelelő táplálkozással, rendszeres vércukorméréssel és testmozgással megelőzhető lenne.
A professzor szerint szükséges lenne a szemfenéki szűrővizsgálat évenkénti elvégzése, hogy időben el lehessen végezni azokat a kezeléseket, amelyek 95 százalékban kivédik a cukorbetegség miatti vakságot.

MTI

Kapcsolódó cikkek:

14,351RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb