Súlyos elváltozásokat is felfedeztek

Ezúttal is eredményes volt az NGYSZ gyógyító körútja

241

Befejeződtek a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) idén májusi székelyföldi gyógyító körútjának utóvizsgálatai és összesítései. A szervezet önkéntes orvosai kórházakban, iskolákban, óvodákban szűrték, vizsgálták és gyógyították a rászoruló gyermekeket.

Közel 6000 vizsgálatot végeztek el egyetlen hét alatt. A nőgyógyászati szűrések aggasztó eredményeket hoztak Fotó: NGYSZ

Idén májusban 40 orvos és egészségügyi szakember vett részt a gyógyító körúton, akik Szé­kely­udvarhelyre, Csík­szent­tamásra, Bö­gözre, Csík­szent­királyra, Gyi­mes­bükkre, Ru­gon­falvára, Csík­szép­vízre, Nagy­galambfalvára, Csík­szent­mi­hályra, Siménfalvára, Csík­szentmártonba, Csíkdelnére, Csík­pálfalvára, Kobátfalvára és Csík­szeredába látogattak el. Az orvos­csoportban csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermek fül-orr-gégészek, gyermekszemész, szülész-nőgyógyászok, gyermek-urológus, aneszteziológus, ortopéd műszerész, pedoaudiológus, hallásakusztikusok, gyógypedagógus, diplomás ápolók, egészségnevelő, mentőápolók és szakorvosjelöltek vettek részt.
Az orvosok egy hét alatt közel 6000 vizsgálatot végeztek el, több mint 60 gyereket kezeltek helyi kollégákkal közösen és 18 gyermek esetében javasoltak magyarországi kivizsgálást, gyógykezelést vagy műtétet – írja szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében az NGYSZ.
A szemészeti szűrővizsgála-
tok alapján 26 gyereknek írtak fel szemüveget, ebből a gyermekmentő szolgálat a családok nehéz anyagi helyzete miatt 18 szemüveg elkészíttetését vállalta magára, értéke megközelítőleg 5400 lej volt. A szemüvegek elkészültek Magyarországon és már postázták is a rászoruló gyerekek számára.
Ismét a csoporttal tartott a gyermekmentő szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionja, amelyben az önkéntes orvosok 423 nőgyógyászati szűrést végeztek el Csíkszentmártonban egy hét alatt. A citológiai leletek Magyarországon készültek el június elején, amelyek alapján 22 páciensnél diagnosztizáltak súlyos elváltozást, a fenti esetekben további kezelésekre, műtétekre lesz szükség, 120 esetben gyógyszeres terápia javasolt.
A gyermekmentő szolgálat önkéntes orvosai és fogorvosai legközelebb 2018. október 6–12. között látogatnak el hozzánk a NGYSZ egészségügyi programja keretében.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.