Súlyos balesetek nélkül léptünk át 2018-ba

146

Katasztrófavédelmi, közrendészeti és mentős szempontból is viszonylag nyugalmasan lép­tünk át az új évbe Hargita megyében. Tíz tűzoltó altisztet oltás közben ért az újév Csík­sze­redában, súlyos közúti balesetek nem történtek, egy csík­cse­kefalvi személyt pedig pe­tár­da sebesített meg.

Tűzijáték Székelyudvarhelyen. Többnyire fegyelmezetten szilvesztereztünk Fotó: Id. Csedő Attila

A korábbi évekhez viszonyítva „csendesebben” teltek az ünnepek – tájékoztattak az illetékes szervek szóvivői.

Illegális petárdaárusítás
Illegálisan árusított vagy birtokolt petárdák és tűzijátékok miatt nyolc esetben kilenc személyt bírságolt meg a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség, és körülbelül 7500 pirotechnikai eszközt koboztak el. A legidősebb illegális petárdaárus egy gyer­gyó­szentmiklósi 63 éves személy, a legfiatalabb pedig egy 16 éves lövétei fiú volt. De pirotechnikai eszközöket találtak Szé­kely­udvarhelyen, Gyergyó­alfa­luban, Gyergyóditróban, Maros­hévízen és Korondon is. Mind a kilenc személy ellen ügyészségi vizsgálat indult.
Egyetlen autóbaleset történt a megyében: január elsején 19 éves etédi fiatal Szentábrahám községben az időjárási viszonyokat nem vette figyelembe, autója megcsúszott és a sáncban állt meg, menetiránynak megfelelően. Enyhén megsérült egy 17 és egy 22 éves Maros megyei utas, illetve az autó vezetője is, aki a baleset pillanatában nem volt ittas.

Tüzet oltottak éjfélkor
A Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségének szóvivője, Alina Ciobotariu arról tájékoztatta lapunkat, hogy december 31-én és január 1-jén hét-hét alkalommal riasztották a rohammentő-szolgálat (SMURD) munkatársait különböző traumákhoz és mérgezéses esetekhez.
A tűzoltóknak 2017 utolsó napján Székelykeresztúron kigyulladt autóhoz kellett sietniük, feltehetően rövidzárlat okozta a tüzet. Maroshévízen december 31-én egy 54 éves férfi rokonai hívtak segítséget, mivel nem tudtak vele kapcsolatba lépni, és a háza is zárva volt. A tűzoltók kénytelenek voltak betörni az ajtót, a házban azonban már csak a férfi élettelen testét találták meg.
Szilvesztereste, éjfél előtt öt perccel riasztották a csíkszeredai tűzoltókat egy Tavasz utcai tűzesethez. Mint a szóvivőtől megtudtuk, egy gazdasági épület tetőterében található széna gyulladt meg, miután petárdát dobtak bele. Az eset minimális anyagi kárral járt, tíz kilogramm széna égett el, a megmenekített javak értéke 40 ezer lejre tehető. A tűzesethez két speciális autóval tíz altiszt sietett ki, az egyik autó korábban visszatért a tűzoltóállomásra, amikor látták, hogy egy autónak is sikerül megfékezni a tüzet.
Gyergyószentmiklóson egy égő használtruha-konténerhez, valamint egy hétvégi ház kigyulladt kéményéhez hívták ki a tűzoltókat, továbbá a Siménfalva községhez tartozó Tordátfalván egy lakóház kapott lángra. A tűzoltók mindháromszor időben léptek közbe.

Nyugalom volt a hegyekben is
Sokan töltötték a szilvesztert a Hargita megyei sípályákon, de súlyos, életveszélyes esethez nem riasztották a Hargita Megye Barlangi- és Hegyimentő Közszolgálatának munkatársait. Fekete Örs, a közszolgálat vezetője lapunknak hozzávetőleg ötven esetről számolt be. Bokaficam, rándulás, illetve kéz- és lábtörés miatt kellett ellátniuk az érintetteket. Ugyanakkor Fekete Örs szerint volt néhány nyílt törés is, amelyeket műteni kellett.
– Súlyos, életveszélyes helyzet nem volt. A baleseteket általában a megfelelő sífelszerelés hiánya és figyelmetlenség okozta, illetve a bizonytalan sítudás. A sípályák többségén főként műhó van, ami keményebb és jegesebb, így eséskor nagyobb sérülést okoz – közölte a közszolgálat vezetője.

A kezében robbant el a petárda
A Hargita Megyei Mentőszolgálatnak is viszonylag nyugalmas szilveszterestéje és elsejei reggele volt. A legsúlyosabb eset egy szerencsétlenül robbant petárda miatt történt: egy csíkcsekefalvi férfi kezében sült el szilveszter estéjén, aminek következtében súlyosan roncsolódott bal kézfeje.
December 31-én 20 órától ja­nuár 1-je reggel 8 óráig 40 alkalommal hívták ki a mentőket szerte Hargita megyében, ezek közül négyszer ittas állapothoz, háromszor ájuláshoz és négyszer hasfájásos esethez.
Péter Szilárd, a mentőszolgálat vezetője lapunknak elmondta, hogy tavaly összesen több mint 2000 alkalommal hívták ki a mentőket, jóval többször, mint 2016-ban.

[box type=”shadow” ]Mentős statisztika

Az elmúlt hét során 8 közúti balesetben 12 sérült személyhez, 6 infarktusos esethez, 16 agyvérzéshez, 23 szívbeteghez, 59 magas vérnyomásos esethez, 12 csonttöréshez, 15 testi sértéshez, 19 különböző traumához és 4 epilepsziás krízishez riasztották a Hargita Megyei Mentőszolgálat ügyeleteseit, akik a helyszínre sietve ellátták a sérülteket. Továbbá segítséget kértek tőlük 17 szülés, 19 rosszullét, 19 ittas, 13 kómás állapot, 39 nehéz légzés, 9 görcsös állapot, 19 pillanatnyi elmezavar, 3 asztmás krízis, 4 öngyilkossági kísérlet, 29 lázas állapot, 2 allergiás reakció, 1 fagyási sérülés, 1 égési sérülés, 1 kutyaharapás, 11 hasmenés és 3 felső tápcsatornai vérzés esetén. Nyilvános helyről 5 alkalommal riasztották a mentőszolgálatot. A héten összesen hat halottat jegyeztek.[/box]

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.