Sulibörze Székelyudvarhelyen: érdekes és vagány dolog

Mit kínálnak a középiskolák?

2 183

Bővített formában jelentkezik idén a sulibörze: nemcsak a székelyudvarhelyi középiskolák mutatkoznak be, hanem standot állított a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnázium és a csíkszeredai Szent Anna Speciális Iskola is. A pályaválasztást támogató rendezvény iránt óriási az érdeklődés: közel 800 bejelentkezőt jegyeztek a szervezők.

Diákok mutatják be iskolájukat. Kétirányú kommunikáció Fotó: Asztalos Ágnes

Tegnap délelőtt egyre-másra érkeztek a vidéki csoportok a sulibörzére, többségüket iskolabusz szállította a városba. A nyolcadikosokra váró iskolaválasztást megkönnyítő rendezvény megszervezésének ötlete az iskolapszichológusoktól származik, és bő egy évtizede nagyjából minden év április-májusában igyekeznek naprakész képet nyújtanak a következő tanévben induló osztályokról, választható szakokról.
A rendezvényt idén is a Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ kötelékében tevékenykedő székelyudvarhelyi iskolai tanácsadó tanárok hozták tető alá. Támogatja a sulibörzét a megyei tanács, és immár második éve a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal és az Udvarhelyi Fiatal Fórum is – nekik köszönhetően a Siculus Ifjúsági Házban zajlik, ahol bőven van tér felállítani a középiskolák standjait.

Kreatív standok
A székelykeresztúri „Berde” például idén debütált a sulibörzén, Fülöp-Pál Éva tanácsadó tanár szerint ez látszik is a standjukon: mosolyogva mondja, hogy annyira nem látványos az övék, mint a már gyakorlottabb udvarhelyi iskoláké. De komolyra fordítva a szót, nagyon jól megszervezett eseménynek látja a börzét a pedagógus.
– Azt tapasztaltuk, hogy Székelyudvarhely környéki településekről (pl. Korondról, Parajdról) is jönnek hozzánk diákok, ezért láttuk jónak, hogy itt legyünk ezen a rendezvényen. Talán vannak olyan nyolcadikosok is, akik a humán tantárgyak, teológia iránt érdeklődnek, így elhoztuk nekik az információkat – fogalmaz Fülöp-Pál Éva. A Berde Mózes Unitárius Gimnázium diáklányai épp egy székelyderzsi csoportnak tartanak bemutatót, miközben mi beszélgetünk, és sikerül elcsípni, hogy milyen gazdag a keresztúri iskola kulturális élete: színjátszó csoportjuk, énekkaruk is van.
Egyébként a standok valóban mutatósak, a diákok igyekeznek a látvánnyal is lenyűgözni jövőbeli iskolatársaikat. Lehetséges, hogy a pálmát a Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola sarka vinné el, de hát ez így is van rendjén. A dekoráció mindkét szakirányt – képzőművészet és zene – megjeleníti, és nem is akárhogyan. A Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium és a Tamási Áron Gimnázium diákjai egyenruhában várják az érdeklődőket, az Eötvös József Szakközépiskola standjánál a nyál is összefut a látogató szájában: pék szakirányultságukat villogtatva péksüteményekkel kápráztatnak el. Hosszú lenne a felsorolás, de szerencsére van egy közös nevező: mindegyik diákcsapat nagyon felkészült iskolájából, látványos multimédiás bemutatóval, videókkal, szakszerű szórólapokkal is „megkínálják” a nyolcadikosokat.

Újdonságok
A szakszerű tájékoztatást emeli ki Koszta Anna biológiatanár, aki a szentegyházi Mártonffi János Általános Iskola nyolcadikosait kísérte el a sulibörzére. Mint mondja, nagyon hasznos, hogy a nagyobb diákok az osztályokat külön is bemutatják, mert ez segíti a nyolcadikosokat a választásban.
A sulibörze másik először megjelenő résztvevője a csíkszeredai Szent Anna Speciális Iskola.
– Tájékoztatni szeretnénk az udvarhelyi, udvarhelyszéki fiatalokat, szüleiket is a nálunk elérhető lehetőségekről – közli Kristóf Károly, a megye egyetlen magyar nyelven is oktató speciális szakiskolájának a gyógypedagógusa. Vannak diákjaik a környékről, de a szakember szerint fontos, hogy minél szélesebb körben szerezzenek tudomást az osztályaikról. Sőt újdonságot is tudtak mondani az érdeklődőknek, hiszen az eddigi asztalos és szabás-varrás szakirány mellett ősztől áruszakértő szakmunkásokat is képeznek.

Örömkönnyek – majdnem
Egy oklándi diákcsapat nyomába szegődünk, velük együtt látogatjuk sorra a standokat. A diákokat láthatóan lenyűgözi, amit a nagyobbak iskolájuk sportéletéről, a gólyabálokról, gólyatáborokról, a tánccsoportjaikról, kirándulásokról mesélnek. Nagyon figyelnek arra is, amikor a szakmai gyakorlatot, szaktantárgyakat ismertetik, vagy éppen az utolsó bejutási médiáról, ösztöndíj-lehetőségekről, az esetleges képességvizsgák praktikáiról beszélnek a középiskolások. Kérdeznek is, és elmondásuk szerint most már sokkal tájékozottabban hozhatják meg a nagy döntést.
– Jó útmutató ez a börze a gyermekeknek. Bár tartunk mi is pályaorientációs foglalkozást, de itt saját szemükkel látnak és diákoktól hallanak, tudnak meg számukra fontos dolgokat – ezt már Ádám Zsolt, a kányádi Toró Tibor Általános Iskola pedagógusa mondja, aki a sulibörzét gyárlátogatással is összekötötte.
Később a szórólapokat nézegetem az asztaloknál, és egy kobátfalvi kislányt hallgatok, aki nagyon örül a felvilágosításnak, hiszen – mint mondja – elég keveset tudnak a városi iskolákról.
– Én nem vagyok annyira jó tanuló, és már tudtam, hogy a Kós Károly Szakközépiskolába fogok jelentkezni. De most a bemutatón nagyon meglepődtem, hogy lesz rendezvényszervezés osztály, mert erre nem számítottam. Örömömben majdnem sírva fakadtam – árulja el mosolyogva Bálint Klaudia.

Diákoktól diákoknak
A két vendég mellett mind a nyolc székelyudvarhelyi középiskola jelen van a sulibörzén, amely tegnap reggel nyílt meg, de még ma is látogatható 9 és 15 óra között. Általában előzetes bejelentkezéssel, osztályfőnökük kíséretében érkeznek a térség nyolcadikosai, de érdemes az érintett szülőknek is bekukkantani a rendezvényre, hogy ők is képet kapjanak Székelyudvarhely idei iskolakínálatáról. A szervezők 760 látogatóra számítanak.
És mi a haszna a sulibörzének? Talán legfrappánsabban András Előd, a „Refi” diákja és egyik bemutatója foglalta össze a lényeget: a nyolcadikosok megismerik az iskolákat, és így könnyebb lesz a döntés, hogy hol tanuljanak tovább. Érdekes, vagány dolog ez a sulibörze, szeretjük mi is nagyon, mert úgy és azt mondhatjuk el a kisebbeknek, ami minket is érdekelt, így nem tanár szempontból látnak rá adott iskolára, hanem diákszemmel szerezhetnek információkat – mondták.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.