Sulibörze és pályaorientáció

A fiatalok döntését segítik

164

Diákok mutatják be diáktársaiknak, hogy milyen szakterületek, felvételi követelmények vagy bentlakási lehetőségek közül választhatnak az általános iskola befejezése után Csíkszeredában és környékén. A Sulibörze néven ismert rendezvényt holnap tartja a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ, ezt követően pedig a középiskolások számára pályaorientációs tréning is lesz Marosfőn.

Elsőként a hetedik és nyolcadik osztályos tanulókat szólítja meg a megyei nevelési tanácsadó és erőforrás központ holnap a megyeháza oszlopterében berendezett, Sulibörze néven ismert rendezvénnyel.
A börzén diákok mutatják be diákoknak középiskolájukat, az ott elérhető szakképzést, az iskolán kívüli tevékenységet, a bentlakási lehetőséget és minden más kérdésre válaszolnak, amit a kíváncsiak feltesznek nekik. Az iskolájuk bemutatására jelentkező tanulókat egy-egy iskolai tanácsadó, pszichológus készíti fel, segít a szórólapok megtervezésében, a felvételivel kapcsolatos fontos tudnivalók összegyűjtésében.
– Reggel 10 órától késő délután 6 óráig tart majd a Sulibörze, azért hosszabbítottuk meg a programot, hogy a szülőknek is lehetőséget és időt biztosítsunk a tájékozódásra – mondta el lapunknak Szabó Irén-Ottilia, a szervező intézmény igazgatója.
A rendezvényen tizenkét tanintézmény képviselteti magát a csíkszeredai szakközépiskolák és gimnáziumok mellett a gyimesfelsőloki, a csík­szentmártoni és a balánbányai oktatási intézmények is.
A szervezők 1200-1300 diák részvételére számítanak, számukra minden középiskola kisfilmmel is készül, amelyben bemutatják intézményüket, ezeknek a levetítése megyeházán lesz.
A börzét követően a középiskolás korú, pályaválasztás előtt álló fiataloknak az erőforrás központ és a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság pályaorientációs tréninget szervez Marosfőn. A többnapos foglalkozásra előzetesen kell bejelentkezni, mivel a helyek száma korlátozott; a jelentkezési lap letölthető a Hargita Megyei Tanfelügyelőség honlapján, ezt pedig a következő e-mail-címre kell beküldeni: djst.hargita@mts.ro.
A pályaorientációs tréninget Ágoston Imola pszichológus tartja, a foglalkozásokon lehetősége nyílik a fiataloknak önismereti munkára, kérdőívek kitöltésére, pályaválasztással kapcsolatos beszélgetésekre, szak­mák megismerésére és leveze­tésképpen esti filmezésre, kirándulásra is. Jelentkezni április 27-ig lehet.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek