Sulibörze általános iskolásoknak

202

Sulibörze keretében ismerkedhetnek a VII–VIII. osztályos tanulók a csíkszeredai, illetve a környéken működő középiskolák 2016/2017-es tanévben induló osztályainak kínálatával. A találkozót a Megyei Pszichopedagógiai Hálózat munkatársai szervezték meg a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium bentlakásának dísztermében. A börze tegnap kezdődött, és még ma is látogatható 11 órától délután 4 óráig.

Másfél ezer diák kapott eligazítást. Már a jövőtervezéssel elfoglalva Fotó: lászló róbert
Másfél ezer diák kapott eligazítást. Már a jövőtervezéssel elfoglalva Fotó: László Róbert

Az előzetes bejelentkezés alapján közel 1400 hetedik és nyolcadik osztályos szeretne tájékozódni a továbbtanulási lehetőségekről a Segítő Mária Gimnázium bentlakásának dísztermében megszervezett Sulibörzén – mondta lapunknak Szabó Irén-Ottília főszervező.
A találkozón minden csíkszeredai, al- és felcsíki középiskola bemutatta a következő tanévre tervezett hároméves szakoktatásban, illetve elméleti szakon induló osztályait, a felvételi követelményeket, bentlakási lehetőségeket, illetve a megpályázható ösztöndíjakat.
A csíkszeredai középiskolák a következő szakokat indítják a 2016/2017-es tanévben: a Márton Áron és a Segítő Mária gimnáziumok a megszokott reál és humán tárgyakban nyújtanak elméleti képzést.
A Kájoni János Szakközépiskolában adminisztratív technikus, turisztikai és szerződéskötési technikus szakokon indulnak magyar nyelvű líceumi osztályok. A hároméves szakoktatásban szakács, valamint fodrász-manikűrös képzés közül választhatnak a VIII. osztályos diákok.
A Kós Károly Szakközépiskolában műszaki rajzoló technikus és építőipari technikus, környezetvédelmi technikus, valamint építészeti és formatervezői, műszaki rajzoló osztályok között válogathatnak a fiatalok. A szakképzésben pedig víz-gáz szerelő, kőműves és asztalos-ács-parkettázó szakok indulnak.
A Venczel József Szakközépiskolában élelmiszeripari technikus és erdészeti technikus líceumi osztályok indulnak, a szakmunkásképzőben pedig asztalos, pék-sütőipari szakmunkás, illetve kertész osztályok.
A Székely Károly Szakközépiskola a következő tanévben számítástechnika és autóvillamosság tagozaton indít líceumi osztályokat, a szakoktatásban pedig az autószerelő, karosszérialakatos és festő, lakatos, valamint villanyszerelő szakokon nyújtanak képzést.
Az általános iskolásoknak szervezett börzét követően jövő héttől a középiskolák végzős osztályaiban folytatódnak a pályaorientációs tevékenységek, az oktatási intézményekben különböző munkakörökben dolgozó személyek ismertetik szakmájukat és válaszolnak a fiatalok kérdéseire.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.