Suli STAR és évzáró koncert

Két zenei produkcióval készül a csíkszeredai művészeti középiskola

926

Májusban két különböző rendezvényen mutatkoznak be a nagyközönség előtt a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola zene szakos tanulói. Elsőként a fiatalok kreativitására, zenei műveltségére és megmutatkozási vágyára alapozó Suli STAR-ron, majd az évzáró koncerten lépnek fel a tanulók.

Gyakorlóteremmé vált az osztályterem. Sztárparádé Fotó: László F. Csaba

Az utolsó, intenzív két hét próbaidőszakában vannak a Suli STAR – tehetségeket bemutató verseny fellépői – tudtuk meg a Nagy István Művészeti Középiskola aligazgatójától, Nagy Zsuzsannától.
Ezen a két héten a zene szakos diákok osztálytermei időszakosan próbateremmé alakulnak át, hangszerek, kottatartók és kották jelzik a folyamatos felkészülést az 1–4., 5–8. és 9–12. korcsoportokra osztott, egyfordulós iskolai válogatóra. A művészeti tehetségeinek szóló versenyt idén hetedik alkalommal szervezi meg a tanintézmény, a rendezvény célja pedig az, hogy a hétköznapokon felülkerekedve valami egészen egyedit, merészen új zenei produkciót hozzanak létre a diákok, osztálytársaikkal közösen.
– Minden osztálynak egy zene szakos tanár a mentora, aki segíti őket a felkészülésben, a kisiskolásokat a tanítónők készítik fel. Minden korcsoportnak egy népdalcsokorral, egy kórusművel és egy könnyűzenei produkcióval kell készülnie, amennyiben szeretne részt venni a versenyen. Idéntől úgy döntöttünk, hogy az 1–4. osztályosokat nem tesszük ki versenyhelyzetnek, nem díjazzuk tehát a produkciókat, viszont ők is felléphetnek a Suli STAR-on – mondta Gergely Simon Ibolya karnagy, a rendezvény főszervezője és a szakmai zsűri elnöke.
Az izgalmas, az érdeklődők számára is nyitott rendezvényt május 4-én a Művészetek Házában tartja meg a tanintézmény.
Pár nappal később május 7-én, hétfőn Évzáró koncertre hívja a klasszikus zene kedvelőit a Nagy István Művészeti Középiskola, a hangversenyen minden évben főként azok a tanulók kapnak megmutatkozási lehetőséget, akik jó eredményt értek el a tantárgyversenyen és vállalják, hogy szólistaként a közönség elé lépjenek.
Az elmúlt évek alatt a csíkszeredai tanintézmény Évzáró koncertje szerves része lett a megyeszékhely kulturális életének, ehhez pedig nagymértékben hozzájárul Péter Ernő, aki változatos zenei repertoárt állít össze a hangversenyre, amit ő vezényel.
– Idén különösen izgalmas zenei repertoárt sikerült összeállítani olyan művekkel, amelyeket még nem játszott az iskola zenekara, így például J. S. Bach A-moll és E-dúr hegedűversenyét fogják kísérni, a szólista pedig két olyan diákunk, akik tantárgyversenyen is részt vettek. Szintén különlegesség lesz C. Stamitz B-dúr klarinétversenye is, hiszen az elmúlt években a diákok között nem volt olyan, aki klarinétszólót vállalt, ezt töri meg most György Zsigmond 7. osztályos tanuló. A műsorban szerepelnek továbbá W. A. Mozart-, Bartók Béla-, Grigoraș Dinicu- és A. Piazzola-művek is – sorolta Péter Ernő.
Az évzáró koncerten fellépő szólistákat Laczkó Gyula, Dávid Zsuzsanna, Miklós Carmen, Péter Ernő tanárok készítették fel. A koncertet a Csíki Moziban tartja a művészeti középiskola.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek