Steril fülke adományokból

Újabb fertőzöttek a megyei sürgősségi kórházban

81

Nagy értékű adományt adott át a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak a Kászon Egyesület és a Hargita Megyéért Egyesület tegnap. Az ez alkalommal tartott sajtótájékoztatón beszámoltak a kardiológiai osztályon történt koronavírus-fertőzés fejleményeiről is.

Továbbra is szükséges a szabályok betartása                                                                    Fotó: László F. Csaba

Használatba adási szerződést írtak alá és átadták a kórháznak tegnap délben a Kászon Egyesület és a Hargita Megyéért Egyesület vezetői az adományokból megvásárolt, 47 ezer lej értékű steril fülkét. A meghatározatlan időre a kórház használatába adott eszköz a molekuláris biológiai laboratórium tevékenységét fogja szolgálni.
Dr. Konrád Judit menedzser elmondta, az intézmény munkaközössége hálás minden adományért, amely a kórház diagnosztikai képességét javítja. Kifejtette, a járványhelyzet keresztülhúzta az intézmény korábbi terveit, ott, ahová a fülke kellene kerüljön, most piros zónát alakítanak ki koronavírus-gyanús betegek elhelyezése, tesztelése, kezelése érdekében.
– Mindezt azért, hogy az ortopédiai osztály, amelyet hónapokkal ezelőtt elköltöztettünk, visszakerülhessen régi helyére, hisz ennek az osztálynak a tevékenysége nemcsak hogy nem szűkült, hanem bővült is az utóbbi időszakban, Kovászna megyei betegeket is ellátunk ott. A steril fülke számára tehát folyamatban van a megfelelő helyszín előkészítése, és köszönjük, hogy ezzel is segítették a munkánkat – mondta a menedzser.

Hiánypótló eszköz
A molekuláris biológiai laboratóriumban Albert Beáta professzor vezeti a koronavírus-tesztelési folyamatot. A szakember kiemelte az adományként kapott eszköz hasznosságát.
– Ez egy hepa szűrős műszer, amely a személyzet és a minták biztonságát szolgálja, ez alatt a műszer alatt történik a vírus genetikai anyagának az izolálása, a tesztelés egyik legfontosabb lépése. Ha ebben a lépésben valami hiba lép fel, az eredmény fals lehet – mondta a professzor, hozzáfűzve: amikor használatba állítják a steril fülkét, nőni fog a tesztelési kapacitás.
– A krízishelyzet kezdetekor igyekeztünk feltérképezni azokat az intézményeket, amelyeknek segítségre volt szükségük. A kórház vezetőségével egyeztetve fény derült arra, hogy szükség van erre a steril fülkére, ezért gyűjtést szerveztünk, összefogva a Hargita Megyéért Egyesülettel – mondta András Zoltán, Kászon község polgármestere.
A beszerzett készülék értéke 26 ezer lej, ennek az összegnek az összegyűjtésében nagy szerepe volt a kászoni közbirtokosságoknak is. A fennmaradó 21 ezer lejt a Hargita Megyéért Egyesület biztosította, a kórházak javára szervezett adománygyűjtésből. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte a közösségi összefogást, amelynek eredményeként a megvásárolt készülék az egész megye lakosságát szolgálja. Hozzáfűzte: az adományok révén a kórház alkalmazottai is érezhetik, hogy a megye lakossága mellettük áll. Mint mondta, a gyűjtés példaértékű volt és nagy segítség a frontvonalban dolgozók számára. Ennek elismeréseként oklevelet adtak át András Zoltán polgármesternek és az egyesületnek, majd közösen írták alá az adományozási okiratot.

Folyamatos tájékoztatják a lakosságot
A sajtótájékoztatón dr. Konrád Judit menedzser, dr. Balogh Csaba kardiológus főorvos és dr. Sergiu Sîngeorzan járványtanász főorvos beszámolt a kardiológiai osztályon kialakult helyzet fejleményeiről is. Mint ismeretes, az osztályon hét alkalmazott fertőződött meg koronavírussal.
– Minden beteget teszteltünk, akárcsak az alkalmazottak nagy részét. Újabb hat eredmény lett pozitív, három beteg és három alkalmazott – két asszisztens és egy ápoló – esetében, akik egyelőre tünetmentesek – mondta a kardiológiai osztály vezető főorvosa.
Mint mondta, a három fekvőbeteget átszállították Udvarhelyre, a három kórházi alkalmazott pedig a fertőző osztályon van. A főorvos hozzátette, hogy a járóbeteg-rendelés remélhetően újraindul a jövő héten, illetve, hogy a kardiológus szakemberek tesztjei negatívak.
Elhangzott, tegnap újabb tesztek készültek, ezzel befejeződött az alkalmazottak tesztelése, eredményeiket tegnap estére várták. Vasárnap és hétfőn meg fogják ismételni a teszteket az alkalmazottak és betegek számára.
A kardiológiai járóbeteg-rendelő tevékenységét felfüggesztették, az osztályon pedig – a védőfelszerelés és védőintézkedések alkalmazása mellett – ellátják a benn fekvő betegeket. Akinek kardiológiai problémája van, az a sürgősségi osztályra jelentkezhet, a kardiológiai ügyeleti vonal működik. Akinek kórházi ellátásra van szüksége, azt a belgyógyászati osztályra utalják be, ha pedig súlyos beteg, aki speciális ellátást igényel, akkor felveszik a kardiológiai osztály koronária-őrzőjébe.
A járványtani ankét még folyamatban van. A fertőzött alkalmazottak családtagjai otthoni elkülönítésben vannak. Az elmúlt egy hétben az osztályról kibocsátott betegeket pedig a kórház értesítette a kialakult helyzetről.
Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője elmondta, körül kell zárnunk ezt a kialakuló gócpontot, akárcsak a többit, „remélhetőleg sikerrel”.
Ugyanakkor ismételten felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy tartsák be a már ismert szabályokat – maszkviselés, kézmosás, személyes higiéné, távolságtartás, a zsúfolt helyek kerülése –, ugyanis a fertőzések száma továbbra is magas és halálesetek is előfordulnak. Mindenki egyéni felelőssége most már a védekezés – hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy a megyében az ország többi részéhez képest később jelentkezett a fertőzési hullám, most azonban magas a fertőzések száma.
– Felhívjuk a lakosok figyelmét arra, hogy a vírus igenis létezik, és a fertőzésveszély továbbra is fennáll. Hargita megye sem mentes a betegektől, úgy vélem, a korlátozások fellazítása korai volt. Az esetek számának növekedése támasztja alá, hogy szükség van a tudatos viselkedésre, az egészségügyi szabályok betartására és a távolságtartásra – zárta gondolatait Tar Gyöngyi.

Fülöp Orsolya

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.