Sportnap, korlátok nélkül

A régió különböző falvaiból és városaiból érkeztek mozgás-, értelmi, illetve fokozottan sérült fiatalok a pénteki sportnapra, amelynek a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola tornaterme adott otthont. A több mint száz résztvevő tizenegy sportágban mérte össze tudását.

A sakk volt az egyik legnépszerűbb sport a mozgássérültek körébena szerző felvétele

A csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola adott otthont pénteken a mozgás-, értelmi, illetve fokozottan sérült fiatalok számára szervezett sportnapnak. A Sport Korlátok Nélkül néven ismert, immár 18. alkalommal megtartott eseményen idén nagyobb volt az érdeklődés, mint az előző években. Sajnos a korlátozottsággal élő fiatalok számára nem mindennapi tevékenység a sport, mert többnyire nincs lehetőségük ilyen tevékenységekben részt venni képességeik miatt, vagy azért sem, mert ritka az ő igényeikre épülő effajta rendezvény. Ezért is olyan kiemelkedő és fontos a szervezők – a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete, a Csíkszeredai Máltai Ifjúság, illetve a támogatók – Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, Hargita Megye Tanácsa és a különböző cégek számára a sportnap megszervezése.

– Célunk volt, hogy minél többen részt vegyenek a különböző sportágak versenyeiben, hogy megtudják, miben ügyesebbek, fel tudják mérni saját képességeiket és sikerélményt szerezzenek – hangsúlyozta a főszervező. Józsa Csaba hozzátette: az idén több mint 110-en voltak jelen a rendezvényen, míg az elmúlt években csak 70-80 között volt a résztvevők száma. – Bátran kijelenthetem, hogy az utóbbi négy év legsikeresebb rendezvényén vagyunk túl – mondta a főszervező, akinek munkáját 25 önkéntes segítette, ők mind a szervezésben, mind az esemény lebonyolításában részt vettek. Az önkéntesek vezették le a 11 sportágban kreatívan kigondolt és az akadályozottsággal élő fiatalok igényeit figyelembe véve megszervezett játékokat. Többek között sakk, malom, asztalitenisz, teke, csocsó, darts, célba lövés, kosárba dobás, kerekes tolószékes verseny és motoros tolószékes verseny sportágakban mérhették össze képességeiket a fiatalok. – Jó látni, hogy van ambíciójuk, hogy sakkozzanak, de az együttlét és az élmény a lényeg, mivel nekik nincs lehetőségük, hogy egészséges emberekkel sportolhassanak – fogalmazott Bartalis Attila önkéntes. Osváth Katalin, a szervezet irodai asszisztense (aki enyhe vízfejűséggel született) elmondta, hogy az ilyen események és ehhez a közösséghez való tartozás által megtanulta elfogadni magát, s ez teljesen megváltoztatta az életét.
A sportnapra többek között Csíkszeredából, Alcsíkról, Szé­kelyudvarhelyről, Székelykeresz­­túrról, Gyer­gyó­cso­mafalváról, Gyer­gyó­ditróból, Gyer­gyó­szent­mik­lósról és Csík­je­nő­falváról érkeztek. – Az egyedüli kikapcsolódási és sportolási lehetőség számunkra ez az esemény, ahonnan mindig sok-sok élménnyel térünk haza – nyilatkozta Orbán Ágnes, az Orbán Alapítvány vezetője, aki 14 halmozottan sérült gyerekkel érkezett Székelyudvarhelyről. Szülők is részt vettek gyermekeikkel a sportnapon, véleményük szerint itt a fiatalokat egyformán kezelik, tapasztalatcserét és ismerkedési lehetőséget nyújt számukra a versenyben való részvétel.

Mindenki arcán látni lehetett az izgalmat és örömet, nagy lelkesedéssel vettek részt a játékokban és meséltek egymásnak élményeikről. Mindenki jól érezte magát ebben az ingergazdag környezetben. A résztvevők részéről Madarász Károly osztotta meg lapunkkal gondolatait: – Számomra nagy öröm látni a boldogságot mások arcán, barátokkal találkozni és jól szórakozni.
Az esemény harminc díj kiosztásával zárult. – A résztvevők nagyon értékelték és szerették a rendezvényt, mindenkinek csodás napja volt – mondta zárógondolatként Józsa Csaba főszervező.

Barabás Emőke

Kapcsolódó cikkek:

14,241RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gom…

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gombóc levest jó sok tormával, töltsünk kolbászt újszékelyi módra. Ha kíváncsi rá, hogy mi a lecsi-pecsi,...