Sport halálos beteg

Sport haldoklik, az utolsókat rúgja, halálos ágyán szenved március közepétől. Infúzióra, életet adó gyógyszerekre vár, ám más „beteggel” ellentétben, neki nem segítenek. Mi több, amije volt, még azt is elvették, sőt ami korábban a megélhetését jelentette, azt is elvették tőle. Csak az a kérdés, meddig bírja még szusszal Sport és mikor dobja be végleg a kesztyűt.

De miért is haldoklik Sport? Természetesen ő is elkapta a koronavírust, és nem is akárhogyan, mi több, nem is egyszer. Főleg utóbbi miatt súlyos az állapota. Tudniillik a március közepén bevezetett szükségállapot teljes sport-stopot eredményezett, így két hónapig tetszhalottá vált Sport. A kényszerszünet után úgy látszott, életre kel Sport, de ez csak látszólagos volt. Ugyanis eltiltották Sporttól a nagy szerelmeit, Nézőt, Közönséget és Szurkolót. Nélkülük pedig nem létezhet Sport. Tévé ugyan segített a nagy szerelmeknek és Sportnak is, de nem tudta azt nyújtani, amit főleg Szurkoló tudott.

És aztán megforgatták a kést is a már amúgy is mély és vérző sebben: bemutatták neki Tesztet. Teszt pióca, olyan, mint a nagyravágyó nő: csak a pénz kell neki. És kéthetente követeli is. Sport minden tagját kötelezik, hogy fizesse ki Tesztet, egy tag pedig 200 és 300 lej között „tejel” minden 14 napban. Teszt nagyon, de nagyon sokba kerül Sportnak. Csak egy példa: az FK Csíkszereda 2. ligás, U19-es és U17-es Elit ligás csapatának száz tagja van – beleértve a stábtagokat is –, így egy Teszt a klubnak legkevesebb húszezer lejébe kerül, havonta pedig kétszer végzik ezt el. Június elejétől van együtt a három csapat kerete, de a felkészülési időszak elkezdéséhez már szükség volt Tesztre, mégpedig kettőre: Ennek tudatában az FK fent említett gárdái legalább 12 alkalommal fizettek Tesztnek, az elképesztő összeg pedig legkevesebb 240 ezer lej (48 ezer euró!). De az FK nem száz, hanem ennél több játékosa után volt kénytelen fizetnie Tesztnek, hiszen a klubnak van az említett három csapatán kívül még legalább húsz húszfős korosztályos fiú- és lánycsapata, mindegyik élén legalább egy edző, így nem meglepő, ha a csíkszeredai klub ötszáz személy után havi kétszer fizet Tesztnek. Az összeg pedig így elképesztő kezd lenni.

Mindeközben Sport nem kap pénzt Államtól, kényszerből, de elhagyta őt Szurkoló, Tévétől csekély a bevétele, mindeközben Játékosnak, Edzőnek amúgy is ki kell adja járandóságát, vírus ide vagy oda, szóval Teszt, na ő viszi el minden pénzét. Teszt többnyire negatív, de minél többször jársz Teszthez, annál nagyobb az esélye, hogy egyszer pozitív legyen. Akkor meg jön Korona, Karantén, Kényszerszünet, Bezártság legalább két hétig, majd újra Teszt, és Sport csak reménykedik, hogy egyszer csak negatív lesz. Koronavírus és Teszt: ők jelentik Sport halálát.