Sóvidék Népviseletben másodszor

Szolokmában találkoznak a tájegység falvai

901

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szervezők a múlt évben ebben a kisrégióban is elindított programsorozat idei menetrendjét, amely a Homoród mentén immár öt éve zajlik.

Mihály János és Simó Márton. Térségi találkozó

Mihály János történész, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) képviseletében elmondta, hogy hasonlóan a tavalyi seregszemléhez – amelyet akkor Atyhában tartottak – 2018. június 16-án, most is szombati napon, Szolokmában lesz a környék falvait képviselő, népviseletbe öltözött csoportok találkozója, amelyet az NSKI szervez, Szász Jenő, az intézet elnöke fővédnökségével. Társzervező az Élő Székelyföld Egyesület (ÉSZM) és Makfalva Község Polgármesteri hivatala. Simó Márton, az ÉSZM elnöke elmondta, hogy ingyenes alkalmi kiadványt készítenek Sóvídék címmel, illetve digitálisan feljavított és nagyított archív fotókból összeállítanak egy kiállítást (Őseink viseletben), amely a környéken élőket ábrázolja. Ez a fényképválogatás ez alkalommal elsősorban Makfalva község egykori lakóit kívánja bemutatni saját környezetükben, ünnepi, illetve köznapi ruházatban. A fotókiállítás teljes anyaga a község tulajdonában marad, amelyet a továbbiakban belátásuk szerint hasznosíthatnak. Az NSKI tervei közt az is szerepel, hogy a későbbiekben – amikor egy-egy régióból már jelentős mennyiségű archív fotóanyag gyűlt össze – a képek legjavát külön katalógusokban is megjelenteti, közelebb hozva ezáltal a múltat a jelenhez, megismertetve egymással és mindnyájunkkal a Kárpát-medence magyar régióinak lappangó értékeit. A találkozó regisztrációval kezdődik, majd zeneszóval ökumenikus istentiszteletre vonulnak a megjelentek, ezt követően pedig minden település képviselői bemutatkoznak a szolokmai kultúrotthon színpadán. Ezek után közebéddel vendégelik meg a küldöttségek tagjait. A rövid bemutatkozások után lehetőség van arra is, hogy a csoportok saját népdalaikat, táncaikat vagy a „magukkal hozott” rövid jeleneteket, versösszeállításokat bemutathassák. A program hivatalos része aznap 18 órakor zárul.
A találkozó további alakulásáról, a különböző előkészítési fázisokról a közeljövőben tartandó újabb sajtótájékoztatókon, a helyi és központi lapok, rádiók, televíziók, internetes orgánumok nyilvánossága segítségével közölnek újabb részleteket a szervezők.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek