Sorstársakkal és támogatókkal ünnepeltek

Tíz év munkájára tekintettek vissza

44

A cukorbetegek világnapját, valamint tízéves születésnapját ünnepelte a hétvégén a Gyergyói Cukorbetegek Egyesülete. A rendezvényre több más településről is érkeztek a betegséggel élők, valamint hozzátartozók.

Nagy volt az érdeklődés. Sajnos nem véletlenül Fotók: Lázár Hajnal

AGyergyói Cukorbetegek Egyesülete évről évre megemlékezik a cukorbetegek világnapjáról, idén azonban rendezvényük attól vált különlegessé, hogy a szervezet létrejöttének tízéves évfordulóját is ünnepelték.
– Tíz év munkájára tekintünk vissza felszabadult hangulatban, sorstársak és támogatók körében – mondta el Suciu Gábor, az egyesület elnöke. Az előző évektől eltérően nem a tájékoztató előadásokra, hanem a szórakoztató programokra fektették a hangsúlyt, operetténekeseket hívtak meg, emellett pedig bemutatták a szervezet tevékenységét, és a partneregyesületek is bemutatkoztak. Az elnök elmondta, a házigazdák mellett Székelyudvarhelyről, Marosvásárhelyről és Sepsiszentgyörgyről érkeztek résztvevők.
– Az ünneplés mellett rendezvényünk célja az is, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét a cukorbetegséggel élőkre, hiszen ma már népbetegséggé vált a diabétesz – mondta Suciu. Ezt a célt szolgálják a szakmai kiadványok is, amelyeket a rendezvényen bárki számára elérhetővé tettek. Az ingyenes vércukorszint- és vérnyomásmérés idén sem maradt el, s azt javasolták azoknak is, akik nem cukorbetegek, hogy saját egészségük érdekében rendszeresen végeztessék el ezen méréseket.

Az egyesületnek egyébként jelenleg ötven aktív tagja van, akik rendszeresen részt vesznek a tevékenységeken. A Gyergyói-medencében ennél sokkal több diabéteszes van. Az elnök hangsúlyozta, bármikor szívesen látnak másokat is, akik cukorbetegséggel küzdenek, sőt a hozzátartozókat is. Tanácsadással segítenek abban, hogy könnyebb legyen megtanulni együtt élni a betegséggel.
– Érdemes a csapathoz tartozni, visszajelzésekből tudom, mennyire fontos a cukorbetegeknek, hogy van, akivel beszélgessenek a kezelésekről, az egészségi állapotuk megtartásáról – fogalmazott Suciu.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek