Sorra látogatják a kiskertészeket

43

Vesd el, gondozd, majd jóízűen fogyaszd el! Életre nevelő szociális, oktatási program öt kis csomag kerti vetőmagba rejtve. Hatodik évadánál tart a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének Kiskertész-programja. Tegnap már a program idei „terméséből” is kóstolót kaptunk.

kiskertesz2_IMG_0187_DL
Kis kert a bélbori kisegítőiskola udvarán. Szárba szökött kezdeményezés Fotó: Domján Levente

Határjárásba kezdtek a megyei önkormányzat vidékfejlesztési egyesületének munkatársai. A hét folyamán – összesen tizennyolc településen – sorra keresik fel azokat a Kiskertész-programba benevező diákokat, osztályközösségeket, akik a tavasszal kiosztott kerti magokat elvetették, az így kialakított veteményest pedig időközben is eredményesen, odaadóan gondozták. A kiskertészek ugyanakkor a vetőmagokat tartalmazó csomagok mellé nemcsak tanácsot, hanem házi feladatot is kaptak: a kertészkedés pillanatairól, a zöldségfelék gondozásáról, az időközben végzett növényápolási munkákról fényképekkel, illetve egy kézzel írt, az egyesületnek címzett fogalmazásban is be kellett számolniuk. Az egyesület munkatársai a napokban azok a kiskertészeket keresik fel, akik a kertészkedésről, veteményesükről írt fogalmazásaikra 9,50-es vagy ennél is magasabb osztályzatot kaptak. A szorgalom és növények ápolására, gondozására fordított munka persze nem csupán a család asztalára kerülő murok, borsó, retek, cukkini vagy épp saláta formájában térül meg: a legszebb, legügyesebben gondozott kertek „kisgazdáit”a Vidékfejlesztési Egyesület ezúttal is értékes – kerti szerszámokat, szakkönyveket, tanfelszereléseket tartalmazó – ajándékcsomagokkal jutalmazza.
A kertvizitációk sora tegnap elsőként Bélborban, a helyi kisegítőiskola neveltjeinek közösségi zöldségeskertjében kezdődött, majd a salamási általános iskola kisdiákjai által gondozott zöldségágyások folytatódott. A gyermekek büszkén mutogatták a kertészmunka nyomán termett cukkinit és sárgarépát, míg a cukorborsó zamatáról és frissességéről – néhány szemet elropogtatva – az egyesület munkatársai is helyben meggyőződhettek.
A helyszíni látogatások sora ma az etédi, szentábrahámi, székelykeresztúri és kobátfalvi kiskertészek háza táján folytatódik, míg szerdán az egyesület munkatársai a gyergyóújfalvi, csomafalvi, gyergyószentmiklósi diákokat, csütörtökön pedig a fenyédi, illetve a fenyőkúti, pálpatakai iskolák tanulóit és egyéni, illetve közösségi veteményeskertjeit keresik fel. A látogatások sora ezt követően a csíki kiskertészeknél zárul. Karikás Csilla, az egyesület munkatársa lapunknak örömmel állapította meg, hogy a Kiskertész-programot mind a diákok, mind pedig a pedagógusok részéről évről évre egyre nagyobb érdeklődés övezi. Az öt esztendeje, 2011-ben indított program keretében idén már – 662 tanuló és 21 osztályközösség igényelt vetőmagcsomagot, közülük sokan új résztvevőnek számítanak. Az egyesületnek ezúttal 98 kisdiák, illetve 8 osztályközösség küldte el a határidőig beszámolóját, ez alapján a szakemberek megye szerte 39 kisker­tész- és 5 osztályközösség veteményesét tekintik meg. A legjobb, legeredményesebb kiskertészeket várhatóan decemberben díjazzák.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek