Sorra gyújtják fel a menekültszállókat

46

Legalább 26, civilszervezetek szerint viszont akár 70 olyan eset is történhetett a menekültáradattól leterhelt Németországban az utóbbi hónapokban, amikor felgyújtottak menekülteknek kialakított szállásokat.

Egyre gyakrabban próbálják felgyújtani Németországban a menekültek befogadására kialakított szállásokat. Egyes adatok szerint legkevesebb 26, civilszervezetek azonban már hetven esetről tudnak az utóbbi hónapokban – számol be a hvg.hu. Egy eset különösen nagy botrányt kavart: egy helyi tűzoltó gyújtogatott egy szálló padlásterében, mégis szabadlábra helyezték, ugyanis az ügyészség szerint nincs ok letartóztatására.
Mint a lap beszámolójából kiderült, a 25 éves tűzoltó október elején locsolt benzint egy altenai, menekülteknek kialakított szálláshely padlásterébe, előtte pedig kikötötte a tűzriasztó készüléket. Tettéhez társa is volt, egy 23 éves férfi. A szomszédok épp üdvözölni akarták a nem sokkal korábban beköltöző szíreket – köztük egy terhes nőt is –, amikor megérezték a füstszagot, így a tűzben nem sérült meg senki. Az ügyészségen a tűzoltó azt vallotta, hogy a menekültszállás környékén élők félnek a migránsoktól. A férfi nem került előzetesbe, mert az ügyészség szerint ehhez nem állt rendelkezésre elég ok, a férfi nem tagja semmilyen szélsőjobbos szervezetnek.
A Reuters hírügynökség tegnap azt írta, az eset felháborodást okozott a német belpolitikában és közvéleményben. Attól félnek, hogy az ügyészség eljárása rossz fényt vet a hatóságokra, akik tétlenül nézik az egyre gyakoribbá váló, menekültszállók elleni gyújtogatásokat. A szélsőjobbellenes kampányokat indító Amadeu Antonio Alapítvány 70 ilyen gyújtogatást tart számon. Az elkövetők közül azonban csak egy tettest ítéltek el: az két év próbaidőt kapott.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek