Sorompós beléptetés, emelt díjas parkolás, egyirányúsítás

Csíkszereda piacának autósforgalma

36

Többé-kevésbé ugyanazt akarják az eladók, a lakók és a városvezetés is a csíkszeredai élelmiszerpiac autósforgalmát illetően. A legfőbb eltérés a vásárlókhoz való viszonyulás. Valamennyi érintett egyhangúlag változtatást eszközölne a piac valamikori elköltöztetéséig, és az elképzelések alapján afelé haladunk, hogy sorompós beléptetés és emelt díjas parkolás legyen, de az egyirányúsítás is elég valószínű.

Asztalsor és kocsisor a szeredai piacon. Érdekütközés Fotó: László F. Csaba

Csíkszereda élelmiszerpiaca a városi autósforgalom egyik érzékeny gócpontja. A be- és kihajtás a Kossuth Lajos és a Mihai Eminescu utca irányából is megengedett az ott lakók, a piaci eladók és a vásárlók számára is, sokan ugyanakkor egyszerűen csak rövidítésnek használják. A termékeket beszállító furgonok nagyon gyakran ellehetetlenítik a lakók parkolását és elindulását, a piacosok egy része pedig autóstól „beköltözik” a piac előterébe.
Egyes értesülések szerint a piac elköltöztetéséről végleg lemondott a városvezetés – ezt Ráduly Róbert Kálmán polgármester cáfolta, azt viszont belátta, hogy egyelőre nincs napirenden ez a kérdés. A költöztetésig viszont a városvezetés sem várna: mihamarabb normalizálná a forgalmat. Ez pedig csak érdekegyeztetések, valamint városrendezési irányvonalak meghatározása után történhet meg.

Kiszorítanák a „kéthagymás” parkolókat
A piacot körbevevő tömbházak lakóinak százai nap mint nap szembesülnek a kaotikus forgalom okozta gondokkal. Többen elmondták: egyre inkább tarthatatlannak látják a helyzetet.
– Az itt lakók szinte kivétel nélkül nagyon várják, hogy elköltöztessék végre a piacot. Nem találunk parkolóhelyeket, ezreknek a szemetét fújja a szél a tömbházak között. De addig is lépnie kellene a városvezetésnek, amíg megtörténik az elköltöztetés. Szerintem megoldaná a jelenlegi helyzetet, ha az autók elől sorompóval lezárnák a bejáratokat, és az itt lakók bérlet alapján juthatnának be, az áruszállítók pedig csak bizonyos órákban, és az állomásozásukért fizetniük kellene – mondta az egyik ott lakó olvasónk, Balázs Rudolf.
Olvasónk ráadásul sérelmezi, hogy mindezek tetejébe a tavaszi nagytakarítás alkalmával egy, a szelektív hulladéksziget mellett „felejtett” roncsautót ahelyett, hogy becsülettel elszállítottak volna, letették a lépcsőházuk bejáratával szemben. Mint mondja, nem az az egyetlen állandóan ott „parkoló” autó: egy-egy termelő hónapokon át ott tartózkodik, a haszonjárműve egyben a szállása is.
– Legalább ekkora probléma az is, hogy nagyon sok autóvezető átjáróként használja a piacot az Eminescu és a Kossuth utca között, de annak is szemtanúi vagyunk, hogy azok a vásárlók is itt parkolnak, akik két hagymáért jönnek a piacra – mondta Balázs Rudolf, hangsúlyozva, hogy az átjáró forgalmat is kitiltaná a sorompó, a vásárlók pedig vagy a szomszédos utcában parkolhatnának, vagy magas díj ellenében a piac mellett.

Piacgondnok: az árusok alkalmazkodnak
Adrian Graur, az élelmiszerpiac gondnoka lapunknak kifejtette: több ízben is egyeztettek a városvezetéssel, és tudomása szerint folyamatban van az erre vonatkozó határozattervezet előkészítése. A piaci parkolás szabályozása már évekkel ezelőtt is problémás volt, dacára annak, hogy a City Parking abban az időben még javában tevékenykedett.
– Az árusoknak teljes mértékben megérte, hogy évente egyszer befizessék akár a teljes évre a bérlet díját, és így a piac mellett foglalhatták a helyet, nagyon is olcsón. Szerintem a repterekhez hasonlóan a szokásosnál jóval magasabb parkolási díjat kellene bevezetni, de emellett persze arra is törekednünk kell, hogy legyenek parkolóhelyek fenntartva célzottan azoknak, akik a teljes idényt itt töltik – fejtette ki Adrian Graur. – A vásárlók autóit pedig nem szabad kitiltani innen, természetes, hogy a közelben akarnak parkolni, de emelt díjas parkolással legalább érdekükben áll majd sietniük – tette hozzá.
Graur szerint a sorompós elképzelés nagyon is jó, az egyirányúsítás pedig még egy fokkal jobbá tehetné a piaci autósközlekedést. Ő a Kossuth utca irányából engedné be az autósokat – mert a termelők nagy többsége ebből az irányból érkezik –, de fordítva sem okozna különösebb gondot. Mint mondja: a piacosok könnyen alkalmazkodnának ahhoz is. Emlékeztetett ugyanakkor arra az „íratlan szabályra” is, miszerint az utcácska piac felőli oldalán a piacosok, a tömbházak felőli oldalán pedig a lakók parkolnak. Ezt tudomása szerint a piacosok be is tartják, a lakók viszont kevésbé, a vásárlók pedig egyáltalán nem törődnek vele.

Érdekcsoportok közti egyeztetés
Ráduly Róbert Kálmán polgármester határozottan cáfolta azt az értesülést, miszerint az élelmiszerpiac elköltöztetéséről teljes mértékben lemondott volna a városvezetés. Ugyanakkor nem tagadta: idén nem várható jelentős előrelépés ezen a téren.
Az autósforgalmat azonban ő is szigorúbban szabályozná, és meglátásai hasonlóak a feljebb megszólalókéhoz, csak némileg radikálisabbak: Ráduly Róbert Kálmán ugyanis a Kossuth Lajos utcáról egyáltalán nem engedné be a forgalmat, a másik oldalon sorompós beléptetést vezetne be, és – a City Parkingtól független rendszerben – fizetős parkolóhelyekkel ösztönözné arra az autósokat, hogy elkerüljék a piacot.
– A kivitelezés nehézsége akadályoz bennünket, pontosabban az, hogy három érdekcsoport álláspontját kell közelítenünk. Egyrészt a termelők, kereskedők szempontjait kell figyelembe vennünk – tehát a piac és a csarnok polcainak, asztalainak feltöltését –, másrészt a vásárlóközönség be- és kiléptetését, harmadrészt pedig az ott lakók elvárásait – részletezte a polgármester.

Megvalósíthatósági tanulmányra várva
Óvatosabban fogalmazott Szőke Domokos alpolgármester.
– Különböző elképzelések vannak erre vonatkozóan, ezeket még egyeztetnünk kell. A végleges változathoz viszont figyelembe kell vennünk a Kossuth Lajos utca felújítására vonatkozó majdani megvalósíthatósági tanulmányt, amelynek a közbeszereztetése jelenleg folyamatban van – nyilatkozta Szőke Domokos alpolgármester.
Végleges megoldás tehát minden bizonnyal csak a tanulmány elfogadása után születhet, és annak tudatában, hogy a tanulmánynak még a tervezője sincs meg, megállapítható, hogy ez még nem a közeljövő zenéje, tehát a piacgondok által is emlegetett tanácsi határozattervezet előkészítése még távol áll az előrehaladott állapottól.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.