Sómalmot avattak a parajdi bányában

Egymillió eurós befektetés

62

Niculae Bădălău gazdasági miniszter is részt vett múlt héten a parajdi sóbánya egymillió eurós beruházásának felavatásán. Bokor Sándor polgármester megragadta az alkalmat, és arra kérte a magas rangú politikust, a jövőben tegyenek azért, hogy a megtermelt profitból több pénzt osszanak vissza a településre.

Fejlődik a bánya. Több figyelmet kérnek a helyieknek Fotó: Bokor Sándor / Facebook

Modern sóőrlőt avatott fel múlt héten a parajdi sóbánya vezetősége száz méter mélyen a bánya gyomrában.
„Reméljük, hogy lesz piaca a sónak, lesz eladás, és a bányászcsákány pengése nem szűnik meg Parajdon” – idézte az egykori legendás bányaigazgató, Telegdy Károly szavait Bokor Sándor. Örvendetesnek találta, hogy nemcsak turizmusról beszélhetnek Parajd vonatkozásában, hanem a termelés is megmaradhat egyik tartópillérnek a sóbánya életében. Az eseményen az ország hét sóbányájának igazgatója, a bukaresti sóközpont vezérigazgatói, a gazdasági miniszter és az államtitkára, Maros és Hargita megye prefektusai is részt vettek. – Azt tudni kell, hogy turizmus tekintetében az ország egyetlen sóbányája sem éri utol Parajdot. Sikerült a miniszter úrral tárgyalnunk Parajd jelenlegi helyzetéről, a bánya és a település közigazgatási kapcsolatáról, a bánya bekapcsolásáról a község életébe, a fejlesztések megosztásáról. Jó érzés volt hallani, hogy felszólította a vezérigazgatót és igazgatót, hogy hatékonyabban működjenek együtt a helyi közigazgatási vezetőkkel, személyesen a polgármesterrel annak érdekében, hogy a település még jobban felzárkózzon.
Bár egyelőre konkrétumokról nem volt szó, de dicsérendő az a jelzés értékű felelősségteljes kijelentés, hogy a megtermelt profitnak jelentős részét vissza kell fordítani a parajdi sóbánya, a vidék fejlesztésére. Hogy ebből mennyi valósul meg, a mi dolgunk is, a bányaigazgatóé és a mindenkori polgármesteré. Sajnos eltelt 10-12 év, mialatt a bukaresti sóközpont nem figyelt kellőképpen a bányák helyzetére, és nem történtek nagyobb beruházások. Tartalmas és komoly beszélgetésben volt részem a miniszter úrral, és remélem, a szavakat cselekedetek is követik – nyilatkozta lapunknak a polgármester.
Az elmúlt tíz évben több miniszter is megfordult a településen, 2009-ben például az akkori turisztikai miniszter, Elena Udrea tette le a védjegyét Parajdon, hiszen a wellnessközpontot az általa biztosított 3,5 millió euróból építették. Tavaly Petre Daea mezőgazdasági miniszter is meglátogatta a települést, a napokban pedig Bokor Sándor Borszéken személyesen találkozott a turisztikai miniszterrel, Bukarestben pedig a fejlesztési miniszterrel.
– A parajdi sóbánya léte egyrészt a székelyföldi turizmus alappillére, hiszen évente 600 ezer ember a sóbánya miatt jön a településre, de a termelés is fontos szempont az egész környéknek. Szeretnénk kicsit másképpen dolgozni, mint eddig: hatékonyabban, szervezettebben – jegyezte meg Bokor Sándor.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek