Sokszínű kutatás

Társadalomtudományi konferencia

45

A Magyar Tudomány Ünnepe Erdélyben rendezvénysorozathoz kapcsolódóan a Sapientia – EMTE Csík­szeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke nemrég konferenciát szervezett Régió és társadalom címmel.

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából minden évben rendezvénysorozatot szerveznek a Sapientián, és ennek része tudományos konferencia is. Idén a Társadalomtudományi Tanszék szervezte az ülésszakot. Dr. Bodó Julianna szervező, szekciófelelős foglalta össze számunkra az esemény tanulságait.
Céljuk az volt, hogy a székelyföldi régióban folyó társadalmi jellegű munkákra felhívják a figyelmet. Olyan fórumot hoztak létre, ahol a térség tudományos élete kapott egyfajta nyilvánosságot.
A szervezők arra fókuszáltak, hogy olyan személyeket hívjanak előadást tartani, akik a térségre irányuló, a térséget vizsgáló társadalomtudományi témákkal foglalkoznak, azokat kutatják. Számukra az volt a fontos, hogy bemutassák a társadalomkutatás sokszínűségét. A 23 előadó az egyetem oktatói, volt hallgatói, valamint a Debreceni Egyetem székelyföldi doktoranduszai közül került ki. „Nagy örömünkre szolgált, hogy nagyon sokan válaszoltak erre a felhívásra” – fogalmazott Bodó Julianna, a konferencia egyik szervezője.
Mivel sokan vesznek részt a konferenciákon, és az idő is behatárol, így tematika, megközelítés szerint szekciókra tagolták az előadásokat: három élő előadásszekció és egy poszterszekció alkotta a konferenciát. A poszterszekció azoknak az előadóknak szól, akik nem tudnak részt venni a konferencián. Ők plakátszerű anyagokat készítenek, amelyek vizuális anyaggal színezve mutatják be az előadást. Ezeket az anyagokat a konferencia előterében meg lehetett tekintetni. Az ilyen bemutatónak az az előnye, hogy a szemléltető anyag később is felhasználható.
A konferencia végén tartott állófogadás sem csupán a közös ünnepi étkezésről szólt: egyéni és kiscsoportos beszélgetéseket lehetett tartani az ülésszakokon elhangzottakkal kapcsolatban. „Ilyenkor nemcsak az illető témáról tudunk beszélgetni, akár szakmai kapcsolatok is szövődhetnek” – mondta Bodó Julianna.
A visszhang pozitív, mivel ilyenkor egy-egy előadó elmondhatja, mivel foglalkozik, meg lehet ismerni azt is, hogy mások mit kutatnak, milyen eredményre jutottak. Szélesebb rálátás nyílik egymás munkájára, terveire, elképzeléseire, eredményeire.
A konferencián elhangzottakból tanulmánykötet is készül. A szervezők reményei szerint ez már a 2019-es év elején megjelenhet, így az az érdeklődő is tudomást szerezhet a kutatásokról, aki nem lehetett jelen.

Forika Erzsébet

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek