2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Sokba kerül motorozni a természetvédelmi területeken

Aki nem tartja be a természeti értékeket védő szabályokat, az akár több ezer lejes bírságra is számíthat – ezt Gyer­gyószentmiklóson tartott sajtótájékoztatójukon jelentették ki a Békás-szoros–Nagy­hagymás Nemzeti Park, valamint a Hegyi Csendőrség képviselői.

A nemzeti parkban autózókat, motorozókat bírságoltak meg. Gyors szabálysértés Fotó: Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park
A nemzeti parkban autózókat, motorozókat bírságoltak meg. Gyors szabálysértés Fotó: Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park

A hegyi csendőrök és a nemzeti park ellenőrei idén több mint százhatvan közös akciót hajtottak végre hegyi üdülőhelyeken, természetvédelmi területeken – közölte Strătulat Silviu, a Hargita Megyei Csendőrség főfelügyelő-helyettese. Mint részletezte, a hegyi csendőrök többek között védik a természeti értékeket, az erdőt, figyelnek a halászati és vadászati törvények betartására, turisták segítségére sietnek és a közrend fenntartását is biztosítják. Néhány hónapja a törvénymódosítás értelmében a faszállítást is ellenőrizhetik. A környezetvédelmet illetően a törvény feljogosítja őket, hogy bírságot rójanak ki, ha valaki megszegi az előírásokat. Idén 66 esetben szankcionáltak, összesen 11 950 lej értékben. Volt, aki a környezetvédelmi előírások megszegése, erdészeti kihágás miatt, más rendbontás okán kellett fizessen.
Egy konkrét esetet is ismertettek a sajtótájékoztatón, hogy felhívják a figyelmet egy jelenségre, amely gyakori a nemzeti parkban, pedig annak szabályai tiltják. Motorosok, terepjárósok, quadosok okoznak problémát, a tiltások ellenére járműveikkel rendszeresen jelen vannak a természetvédelmi területeken.
– Tavaly ősszel turisták jelentették, hogy körülbelül 50 fő vonul motorokkal az Öcsém-csúcs felé. Kollégáink azonnal a helyszínre siettek, figyelmeztették őket. Idén értesültünk róla, hogy egy gyimesközéploki panzió tulajdonosa ismét megszervezi ezt a bizonyos találkozót, értesítettük, hogy kerüljék el a nemzeti park területét, de ezt nem vették komolyan – ismertette a szeptember végén történteket Hegyi Barna, a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park vezetője. Elmondása szerint több mint negyven járművet számoltak össze a hegyi csendőrök kíséretében ellenőrző kollégái.
– A tilosban járó társaság több tagja alkohol hatása alatt állt, nem akarták igazolni magukat, fenyegették a hatóságok képviselőit – tette hozzá Strătulat Silviu ezredes. Az elkövetők közül két személyt azonosítottak utólag, ők fejenként háromezer lejes bírságot kell fizessenek. Egy hete sorompót állítottak azon a részen, ahol ez az eset történt, de a lakatot azóta már megrongálták. A nemzeti park munkatársai kamerákat is felszereltek, a törvénysértők ellen pedig feljelentést tesznek. Az igazgató kifejtette, a természetvédelmi területeken azon közutakon szabad járművel közlekedni, ahol nincs tiltótábla. Megjegyezte ugyanakkor, a nemzeti parkon csupán egyetlen közút halad át, máshol turistaösvények vannak, ahol gyalogosan, esetleg lóháton lehet közlekedni, kivételt képeznek a nemzeti park, valamint az erdészet munkatársai és a területtulajdonosok, akik viszont előzetesen kell egyeztessenek szándékukról.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,341RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb