Sokba kerül Európának az importembargó

62

Kieső oroszországi piacaik révén havonta 3,2 milliárd dollárt veszítenek az Európai Unió tagállamai, az elmúlt négy év alatt összesített exportkiesés már bőven meghaladja a 150 milliárd dollárt – állítja ENSZ-szakértők adataira hivatkozva az agrárszektor.hu mezőgazdasági hírportál.

Az ENSZ-jelentés készítői úgy vélik, az Oroszországgal szemben fenntartott gazdasági szankciók, majd az erre válaszként adott orosz importembargó legnagyobb vesztese maga az Európai Unió, ráadásul a „keménykedés” egy cseppet sem segített a helyzetet kiváltó ukrán konfliktus megoldásában. Számítások szerint a 2014 márciusa óta zajló gazdasági hadviselés Oroszországnak 55 milliárd, az EU tagországainak pedig 155 milliárd dolláros bevételkiesést okozott.
Emlékeztetnek: az uniós mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre kivetett embargót az orosz gazdasági szereplők egy része óriási lehetőségként fogta fel. Hatalmas beruházások indultak meg, ami kiterjedt a mezőgazdaságra is. Oroszország tavaly 119 millió tonnás rekordterméséből – amivel a világ legnagyobb gabonatermesztőjévé vált – 34 millió tonnát exportált. A sertés- és csirkehús esetében az importot sikerült teljes egészében kiváltani a hazai termeléssel, de a cukoripar is fellendült, míg az üvegházi zöldségtermesztés volumene 2016-ban 30 százalékkal múlta felül az előző évit. Oroszország emellett hozzájutott azon nagyhatalmak segítségéhez – mindenekelőtt Kínáéhoz –, amelyek nem érintettek az embargóban. A kelet-ázsiai országban már 2015 nyarán hozzáláttak egy 100 ezer szarvasmarhát befogadni képes „megafarm” építésébe, amely évi 800 millió liter tej előállítására lesz képes, döntően oroszországi szükségletre.

HN-összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.