Sokat, hazait, külföldit és értékeset olvasni

36

Soha nem szerettem nagyvárosban élni, a nagy távolságok, a zsúfolt tömegközlekedés, illetve a magas árak miatt nem vonzottak, pedig próbálkoztam hazai és külföldi nagyvárosokkal egyaránt. Van azonban a nagyvárosoknak egy előnye, amelyet mi, akik a 100 ezer fős lakosság alatti városokban élünk, ritkán tapasztalunk meg, az pedig a kulturális felhozatal sokszínűsége, hogy minden héten történik valami izgalmas. Szerencsére kezdtek Hargita megye nagyobb városai is felzárkózni, egyre kevésbé panaszkodhatunk, május kezdetén csak úgy kapkodom a fejem, hogy egymást érik a különböző kikapcsolódásra alkalmas programok, van itt minden: hokigála, családok majálisa, édesanyák hete, lovas ünnep, ifjúsági napok, megyenapok, csíksomlyói búcsú, kiállítások, koncertek, gyermek-színházfesztivál és így tovább.
Egyetlen programot, a kedvencemet nem említettem, az pedig a Csíkszeredai Könyvvásár. Ha régen valamiért irigyeltem a budapestieket, akkor az a közel évszázados múltra visszatekintő Ünnepi könyvhét volt, de még a vásárhelyiekre is féltékeny voltam az ő novemberi könyvvásáruk miatt. Ők évtizedek óta megengedhették maguknak, hogy a könyvkiadók mellett neves szerzőket is elhívjanak a rendezvényeikre. És ami nagyon fontos, volt is erre igény! Felejthetetlen élmény, ha az ember személyesen is találkozik azzal az íróval, akinek a története napokig lefoglal, az általa kreált fiktív világ menedéket, kikapcsolódást nyújt a mindennapos rohanásból, bosszúságokból.
A Csíkszeredai Könyvvásár idén újult erővel, még több programmal, könyvkiadóval, és ami nagyon fontos, még több szerző jelenlétével kecsegtet. Azt mondják, hogy a nyomtatott könyv korszaka leáldozóban van, mindenki online szeretne olvasni. Nekem – és még nagyon sok embernek – az a véleménye, hogy ez távol áll a valóságtól. Az emberek igenis szeretnek olvasni, és szeretnek könyvet vásárolni. Sokan panaszkodnak, hogy drágák a könyvek, pedig ha belegondolunk, annyi fölösleges dologra költünk rengeteg pénzt. Szóval én arra bátorítok mindenkit, hogy látogasson el a május 10-én kezdődő könyvvásárra, és a szombati kocsmázásra szánt összegből vásároljon egy jó könyvet, és hallgasson meg egy jó koncertet. Mutassuk meg, hogy nálunk is van igény a könyvekre! Garantáltan maradandó élményeket szerzünk.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek