Sokan várnak szociális lakásra – Áprilisban már benyújthatók a kérések

614

Legkésőbb őszre újabb szociális lakások készülnek el Szé­kely­udvarhelyen a Csereháton, ugyanott megvásárolhatóvá válnak az ifjúsági lakások. A legutóbbi tanácsülésen döntöttek a szociális lakások elosztásának kritériumairól, illetve a lakásvásár módozatáról. Az igényléseket jövő hónaptól fogadják a polgármesteri hivatalban.

Lakáshelyzet a Csereháton. Új szociális lakrészek, megvásárolható ifjúsági lakások

Befejezés előtt áll a csereháti lakótelepen az a lakótömb, amelyben 48 lakrész található, és amelyet alacsony jövedelmű, hátrányos szociális helyzetben lévő személyeknek, családoknak adnak ki. A polgármesteri hivatal sajtóirodáján megtudtuk, hogy 232 személy neve szerepel a várólistán, és az újonnan elkészült lakások szétosztásakor az 52. személy következne. Ezt a rangsort még 2013-ban fogadta el az önkormányzati testület, a legutóbbi tanácsülésen, február utolsó napján az elosztás kritériumait és módozatát pontosító határozattervezetet szavazták meg.
A szociális lakások igénylésénél a legfőbb feltétel a jövedelem. Ez egyedülálló személy esetén nem lehet több 700 lejnél, két személy esetén 1000 lej, három személy esetén 1300 lej, míg négy- vagy többtagú család esetén 1600 lej összjövedelem a felső határ. Fontos szempont az is, hogy az igénylőnek legalább hat hónapja ideiglenes lakhellyel kell rendelkeznie Székelyudvarhelyen, továbbá nem adhatott el, illetve nem lehetett tulajdonában lakás 1990 óta (sehol, nem csak Székelyudvarhely területén), és korábban nem volt szociális lakás bérlője.
A sajtóirodán elmondták, hogy előnyben részesítik a székely­ud­var­helyi lakcímmel rendelkező kéréseket, a rokkantságban szenvedő betegeket, illetve az egyedülálló szülőket. Székelyudvarhelyen jelenleg 65 szociális lakás áll rendelkezésre, az újakra áprilisban lehet leadni az igényléseket.

Hamarosan indulhat a lakásvásár
Nagy az érdeklődés az ifjúsági, ún. ANL-s lakások megvásárlása iránt. A legutóbbi tanácsülésen ebben az ügyben is előrelépés történt, hiszen megszavazták az Országos Lakásügynökség székelyudvarhelyi lakásainak értékesítésére vonatkozó szabályzatot. A városházán arról tájékoztattak, hogy már két alkalommal is adtak le szándéknyilatkozatot a bérlők, közel 150-en nyilatkozták, hogy kedvező feltételek esetén érdekeltek lennének lakrészeik megvásárlásában.
Főleg a régebbi, még 2003-ban épült tömbházak bérlői mutattak nagyobb érdeklődést a lehetőség iránt. Megtudtuk, hogy egy 80 négyzetméteres lakás ára a 2003-as tömbházakban körülbelül 23 130 euró, míg egy ugyanakkora lakrész az újabb, 2010-es tömbházban 35 050 euró körül lesz. Ez a hasznos felületre vonatkozik a közös felületekkel együtt, viszont a telekkönyvezés után a törvény szerint az épített felülettel kell számolni. A folyamat várhatóan nyáron indul be.
A Csereháton található lakótelepen a szociális lakások mellett összesen 20 lépcsőházban 254 ifjúsági lakás található, ebből 20 garzonlakás, 233 kétszobás és 1 háromszobás apartman. A már említett tanácsülésen elhangzott, hogy a városvezetés támogatja a lakások eladását, annál is inkább, mert amíg ez nem történig meg, nem kap Székelyudvarhely engedélyt újabb lakrészek építésére.
Az illetékes ügyosztály összesítéséből kiderült, hogy aktuálisan 9 személy vár ifjúsági lakásra. Az érvényben lévő várólista 2014 februárban készült el, a törvényes előírások szerint csak akkor lehet új listát elfogadni, amikor teljesen végére érnek a jelenleginek, vagy ha új ifjúsági lakások épülnek.

Asztalos Ágnes

A cikk a Hargita Népe március 6-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek