Sokan moziztak az ünnepekkor

Az óév utolsó hete családi vetítésekről szólt. Igény mutatkozik rá Fotó: László F. Csaba
91

Mikulás Karácsonyra és a Graf­faló és barátai az a két filmalkotás, amelyek családi filmélményt varázsoltak a Csíki Moziba látogatóknak 2017 decembere végén. A családi filmprogram iránt hatalmas volt az érdeklődés, ez egyben jó alkalom volt, hogy szúrópróbaszerűen feltérképezzük a véleményeket.

Az óév utolsó hete családi vetítésekről szólt. Igény mutatkozik rá Fotó: László F. Csaba

Ünnepi vetítéseken tölthették együtt az év végét a csíkszeredai családok, a Csíki Moziban ugyanis két magyar szinkronnal, román felirattal vetített filmet tűztek műsorra december 27–29-én, az utolsó napon matinét is kínálva. A Mikulás Karácsonyra című, idén megjelent norvég családi vígjáték története a háromgyerekes Andersen családban zajlik, ahol egy incidens folytán a családfő találkozik az igazi Mikulással, és szokatlan tervet eszelnek ki: ők ketten helyet cserélnek karácsony napjaira. A Graffaló és barátai című angol–német családi animációs film pedig Julia Donaldson négy meséjének megfilmesített füzére. Graffaló mellett találkozhattunk Bot Benővel, a kalandos balesetsorozatot megélő apukával, Boszival, aki állatkáival seprűnyélen közlekedik, a furfangos „Graffaló-faló” kisegérrel, és persze a bárgyú Graffalóval meg cuki és bátor kölykével.
A Csíki Mozi vetítéseit hatalmas érdeklődés övezte, s a résztvevők között a benyomásokról, pozitívumokról és negatívumokról is sikerült begyűjtenünk véleményeket. A családi mozizáson túl akadt, aki csapatépítésre is jó alkalmat látott benne. Így Dombi Gyula is, aki a Csíki Titánok tekvandócsapat edzőjeként hívta az első közös mozizásra a kis csoporttagokat: 18 gyerek és 8 szülő vett részt a Mikulást Karácsonyra filmvetítésen. Amint az edző összefoglalta: az online foglalás ötletes, kényelmes megoldás előre fizetni a jegyet bankkártyával, viszont hátránya is van. Egyrész míg személyes jegyváltáskor van gyerekjegy is, interneten csakis a magasabb áron lehet jegyet váltani. Mint mondta, ezt az észrevételét jelezte is a szervezőknek, és remélhetőleg megoldódik az új évben. Emellett interneten korlátozott számban lehet egyszerre jegyet váltani: legtöbb 8 jegyet egy körben, tehát a csoportnak 4 körben váltotta meg a jegyeit. Aki nem ezt az utat választotta, kellemetlenséggel kellett szembenéznie.
– Legalább negyven embert vissza kellett az ajtónál utasítsanak, mert nem volt már jegy: már aznap délben elfogyott – számolt be az edző. – Javasolnám, hogy a szervezők internetes fórumokon értesítsék a közönséget, ha elkeltek a helyek.
Mint hozzátette, a gyerekeknek nagy élmény volt, várják a következő lehetőséget, vakációkban szívesen részt vennének hasonló moziesteken.
A közönségnél szúrópróbaszerűen a kép- és hangminőségre is rákérdeztünk. A hangminőséggel egyformán elégedett volt mindenki, a képpel kapcsolatos visszajelzések az ülőhelyekhez kapcsolódnak. Néhányan az azonos jegyárakat kifogásolták, mert a képélmény nem minden szögből egyforma – az első sorokból fárasztó átfogni a képet –, de a terem hangulata és a film minősége kárpótolta őket – mondták.

Gergely Edit

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.