Sokan kérik, sokan várják

41

Egy hónap alatt több mint hatezer Hargita megyei gazda nyújtotta be az idei évre szóló egységes területalapú támogatási kérelmét. A lehetőség eddig csak a földterülettel rendelkezők előtt volt nyitott, két héten belül viszont már az állattenyésztési támogatást igénylőket is fogadni tudja az APIA. A 2015-ös földalapú támogatási összegek folyósítása április 8-tól kezdődik: Hargita megyében a kifizetési jóváhagyást jelenleg négyezer gazdának készítette elő az ügynökség – tájékoztatta pénteken lapunkat Haschi András, az APIA megyei igazgatója.

Zajlik a tavaszi mezőgazdasági kampány. A pénz folyósításával is besegít az APIA Fotó: Domján Levente
Zajlik a tavaszi mezőgazdasági kampány. A pénz folyósításával is besegít az APIA Fotó: Domján Levente

A kezdeti vontatott ütemhez képest jelentősen gyorsult az elmúlt napokban a területalapú támogatási kérelmek benyújtása: Hargita megyében a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) területi irodáiban naponta immár átlagosan 600 támogatásigénylést fogadnak, a március 1-jétől kezdődött kampány óta pediga megyéből több mint 6100 gazda nyújtotta be földalapú támogatási kérelmét – tájékoztatta lapunkat Haschi András, az intézmény Hargita megyei igazgatója.

Április közepétől fogadják az állattartókat
– Nem állunk rosszul. Tavalyhoz képes mindenképpen jobban. Az elmúlt egy hónapban csak azoknak a gazdáknak vettük el a támogatási kérelmét, akik mezőgazdasági területtel rendelkeznek, állatokkal nem. Ahogy a számítógépes rendszerünket fejlesztik, finomítják, úgy tudjuk fogadni majd az állattenyésztőket is. Reményeim szerint két hét múlva erre is sor kerül – jelezte Haschi.
A 2016-os egységes, területalapú és állattámogatási kérelmek benyújtására érkezőket amúgy az APIA hat Hargita megyei – csíkszeredai, székelyudvarhelyi, gyer­gyószentmiklósi, maros­hévízi, székelykeresztúri és csíkszent­mártoni – területi irodájában május 16-ig fogadják. A kérelmek benyújtására a május 16. és június 10. közötti 25 napban is lehetőség van, ám a késedelem ez esetben már napi 1 százalékos támogatásmegvonással jár.

Egybecsúszott a támogatásigénylés a kifizetéssel
Haschi elárulta, az ügynökség számára a legnagyobb problémát jelenleg a 2016-os támogatási igénylések fogadásának, valamint a 2015-ös támogatások kifizetésének egybecsúszása jelenti: a két különböző feladaton az ügynökség munkatársainak egy időben, párhuzamosan kell dolgozni. A tavalyi támogatási összegek folyósítását ugyanis április 8-tól kezdi meg az APIA: Hargita megyéből a kifizetésre előkészítettek lajstromában pillanatnyilag 4000 gazda neve szerepel, de ez a szám a napokban még bővülni fog – mondta Haschi. Hozzátette, a tavalyi támogatási kérelmek rendezését – feldolgozását és kifizetését – mindeddig az APIA belső számítógépes programjának hiányosságai hátráltatták.

Április 8-tól folyósítják a pénzt
– Most készült el az a modul, amivel a tavalyi ellenőrzési eredményeket dolgozzuk fel, vagyis csak tegnapelőttől (múlt hét szerdájától – szerk. megj.) nyílt lehetőségünk, hogy egyáltalán az ellenőrzési jegyzőkönyveket elektronikus formátumban felvezessük a rendszerbe. Most éjjel-nappal ezen dolgozunk, több ezer gazda ellenőrzési jegyzőkönyvének feltöltését kell április 5-én 18 óráig befejeznünk. Úgy néz ki, április 7-ig a számítógépes program modulunk kifizetési része is működni fog – magyarázta Haschi.
Elmondta, az állattenyésztési támogatások kivételével minden, a földalapúhoz kötődő támogatás folyósítása kezdetét veheti: április 8-tól elsőként az alaptámogatás (SAPS) maradékösszegeit folyósítják, majd a sort a hegyvidéki különtámogatással, a redisztribúciós és a zöldítési támogatással, illetve az agrár-környezetgazdálkodási csomagok ki­fizetésével folytatják.
– Akit április 7-ig sikerül a kifizetési listára feltennünk, annak onnantól számítva öt-hat napon belül biztosan a bankszámlájára került az őt megillető támogatási összeg – állítja az APIA Hargita megyei vezetője.

[box type=”shadow” ]Csíkszereda: telefonon kell időpontot kérjenek a gazdák

A korábbi évek gyakorlatától eltérően idén nem értesíti levélben a támogatási kérelmek benyújtásának előprogramálásáról a csíkszeredai lakcímmel rendelkező, területalapú és állattenyésztési támogatásra jogosult gazdákat a Mezőgazdasági Intervenciós Kifizetési Ügynökség (APIA) csíkszeredai területi irodája. Haschi András, az APIA megyei igazgatója érdeklődésünkre leszögezte, az intézkedés csak a megyeszékhelyen bejegyzett gazdálkodókat érinti, a megye többi településén élő igénylőt a kifizetési ügynökség változatlanul a helyi polgármesteri hivatalok közvetítésével jelzett időpontban fogadja. A csíkszeredai gazdáknak tehát a 2016-os területalapú és állattenyésztési támogatási kérelmeik összeállítása kapcsán ezúttal telefonon keresztül kell időponton kérniük: a kifizetési ügynökség csíkszeredai munkatársaival időpontot munkanapokon 13 és 14 óra között, a 0752–332868-as telefonszámon egyeztethetnek. Az APIA az állattenyésztési támogatásokat igénylő gazdákat egyelőre nem tudja fogadni, de későbbi jelentkezésre kérik a 15 hektárnál nagyobb szántófölddel rendelkező gazdálkodókat is.[/box]

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek