2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Sokan igénylik a speciális nevelési támogatást

A Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ bizottsága novemberig összesen 854 gyermek esetében állapította meg, hogy speciális nevelést igényel. A pénzügyi támogatást Csíkszeredában 186 kiskorú hozzátartozója igényelte, a tanintézmények vezetői és a nevelési tanácsadó központ igazgatója a családok anyagi segítése mellett a célcsoport megfelelő szakmai támogatását tartaná fontosnak.

Sok igénylés érkezett a zsögödi Manó Tanodából is Fotó: László F. Csaba

Amint arról már korábban beszámoltunk, tavaly júniusban jelent meg a 423-as kormányhatározat, amely az oktatási intézményekben megkülönböztetett bánásmódot igénylő gyermekek állami támogatását szabályozza: 16,60 lejt ítél meg a gyermekek napi étkeztetésére, évente egyszer pedig a célcsoport ruha-, tanfelszerelés és utazási költségét támogatja, korosztálytól függően 611 (7–14 évesek) és 754 (14–18 évesek) lejjel.
A fiatalok speciális nevelési igényét a megyei nevelési tanácsadó és erőforrás központ bizottsága állapítja meg és állít ki erről bizonylatot, a szülők többek között ennek a dokumentumnak a felmutatásával igényelhetik a támogatást.
– Intézményünk a 2012–2013-as tanévtől kezdődően 2016 novemberéig 854 gyermeknek adott ilyen bizonylatot. Hamarosan újra összeül a bizottság, hogy a szülők kérésére összeállított, a szükséges iratokat tartalmazó dossziékat elbírálja. Jelenleg a nevelési tanácsadó szakemberei kb. 150 gyermek iratcsomóját iktatták – mondta Szabó Irén-Ottilia, a központ igazgatója.
A Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal szociális osztálya a városban működő tanintézményektől kapott információk alapján 186 megkülönböztetett bánásmódban részesülő fiatalt tart nyilván, a legtöbb érintett a Xántus János Általános Iskolában van, itt 104 diák jogosult a pénzügyi támogatásra.
– Nagyon sok a hátrányos helyzetű, tanulási gondokkal küzdő, ezért differenciált oktatást igénylő roma gyermek az iskoláinkban. Hozzánk tartozik a zsögödi Manó Tanoda, ahol a fogyatékkal élő gyermekek állami oktatását biztosítjuk, onnan is sok igénylés érkezett – tudtuk meg Kristó Gabriella igazgatótól.
A József Attila Általános Iskolában közel 30 diák kérte a támogatást, az intézmény kötelékében működik a Puzzle Oktatási Központ, amely autista gyermekek fejlesztését biztosítja.
– Főként a központ diákjai, de a tömegoktatásban tanuló fiatalok is igényelték – mondta Ferencz S. Alpár.
Az iskolaigazgatók és a nevelési tanácsadó központ vezetője, az érintett célcsoport pénzügyi segítése mellett a megfelelő szakemberek biztosítását: elsősorban fejlesztő pedagógusok, illetve tanácsadók és iskolapszichológusok alkalmazását tartanák jelentős előrelépésnek.
Szabó Irén-Ottilia szerint a megyében továbbra is gondot jelent a fejlesztő pedagógusok és iskolai tanácsadók iskolai jelenlétének a hiánya, vannak olyan térségek, ahol három-négy tanintézményre jut egy szakember.
– A jelenlegi szabályozás szerint a tanintézmények nyolcszáz diák után egy iskolai tanácsadót, tizenkét speciális nevelési igényű gyermek után pedig egy fejlesztő pedagógust alkalmazhatnak – emlékeztetett a központ igazgatója.
– A megkülönböztetett bánásmódot igénylő fiatalok fejlesztésében az lenne igazi előrelépés, ha több szakembert alkalmazhatnának a tanintézmények – összegeztek az igazgatók.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb