Sokakat vonzott a Zero Waste MindenNapok rendezvénye: Lehet kevesebb hulladékot termelni a háztartásokban

13

Változatos és tartalmas előadásoknak lehettek tanúi mindazok, akik múlt szombat délelőtt a Zero Waste MindenNapok rendezvényt választották. Az előadások többnyire a helyi környezetbarát termékek felhasználásával az egészséges ételek készítéséről, tudatos háztartásról, tudatos babaápolásról szóltak, megcélozva a hulladékcsökkentést.

A gyermekek szempontjából is fontos a fenntartható környezet                                                Fotó: Barabás Emőke

Zero Waste: a civil kezdeményezés saját szervezésű programja volt a szombati előadás- és workshopsorozat, mely többféle oldalról közelítette meg a hulladékmentes háztartás kérdését. A csoportot már sokan ismerték, hiszen nagy érdeklődésnek örvendett a nyári hulladékmentes bevásárlókörút, ami a háztartásokban felhalmozott műanyagmennyiség csökkentését és a túlfogyasztást helyettesítő környezetkímélő vásárlás alternatíváit ismertette. Továbbá megalakulásuk óta fesztiválokon, előadásokon, különböző rendezvényeken is megjelent a Zero Waste csapata, hogy a környezetbarát életvitel lehetőségeit népszerűsítse.

Fontos megmutatni ezt az életformát
Csukás Emese, a rendezvény főszervezője szerint fontos egy olyan életformát bemutatni az embereknek, ami tudatos döntések meghozatalával környezetbarát hozzáállást eredményez.
– A Zero Waste facebook csoportunk tavasztól működik, fontosnak tartjuk megértetni az emberekkel, hogy vészhelyzet van a hulladéktermelést illetően, és meg kell tanulnunk tudatosan odafigyelni a fogyasztásunkra. Ne arról szóljon az életünk, hogy napi 12 órát dolgozunk, hogy aztán a boldogságot a költekezésben leljük – fogalmazott Csukás Emese. Mint megtudtuk: egyre több az érdeklődő, és nő azok száma is, akik olyan termékeket vásárolnak, és olyan életvitelt folytatnak, amivel hozzájárulnak ahhoz, hogy kevesebb hulladékot termeljenek.

Színes, érdekfeszítő előadások és workshopok
A szombat délelőtti előadások és workshopok kezdőknek és haladóknak egyaránt nyújtottak új és érdekes információkat.
Elsőként Szőcs Előd szakács ínyenc receptek elkészítésének módjait mutatta be, helyi alapanyagok felhasználásával. Véleménye szerint a baráti, családi együttlét nem a főzésről kellene szóljon, hanem inkább az egymásra figyelésről, gyorsan elkészíthető egészséges ételek fogyasztása mellett. Továbbá a tudatos babaápolásról szóló előadáson Sylveszter Réka a mosható pelenka alternatíváiról beszélt, melyek egyre népszerűbbek napjainkban.
A háziasszonyok örömére Haba Tündétől környezetbarát házi praktikákat is tanulhattak, mi több, együtt elkészítették el a már bevált házi, környezetbarát mosógélt. Az előadásokkal párhuzamosan Fröhlich Orsolya természetes kozmetikumok készítésére várta az érdeklődőket a Tudatos nő workshopján, ahol téli arckrémet és micellás arclemosót készítettek a résztvevők. A Tudatos szülő workshop pedig a babakozmetikumok gyártásáról szólt, nevezetesen popsikrémet és mellkasbalzsamot állítottak elő.
Közkedvelt volt a cserebere vásár is, mind a ruhák, mind a játékok tekintetében, melynek az volt az alapgondolata, hogy ki amennyi megunt, jó állapotban lévő ruhát és játékot hozott, annyival távozhat.
– Fontos számomra, hogy környezetem tiszta legyen és fenntartható, akkor kezdtem a téma iránt érdeklődni, amikor megszületett az első gyerekünk, és láttam, hogy sok hulladékot termelünk az egyszeri használatos pelenkával. Azóta közelebb kerülve a környezetbarát mentalitáshoz, mosható pelenkát használunk, megtermeljük saját zöldségeinket, állatokat tartunk, így egészségesebb élelmiszert fogyasztunk és számottevően csökkent a hulladéktermelésünk – nyilatkozta Erőss Anita résztvevő.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek