Sokakat érintő néma kór

Csontsűrűségméréssel időben ki lehet mutatni a csontritkulást

98

Október 20-a a csontritkulás világnapja: szakértők ez alkalommal is kiemelték, hogy ez a néma kórnak is nevezett betegség komoly népegészségügyi probléma, amely Európában minden második ötven év feletti nőt érint. Dr. Ioan Cetină sebész szakorvos a betegség kapcsán a csontsűrűség mérésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

A csontritkulás tünetmentes betegség, ezért fontos időben felfedezn Illusztráció: Piaxabay.com

A csontsűrűség a csontritkulásos törések veszélyének legfontossabb jelzője, és az egyetlen, ami meg tudja mutatni a csontritkulás kezelésének hatékonyságát. A csontritkulást néma kórnak is nevezik, hisz tünetmentes mindaddig, amíg a jellegzetes csonttörések – leggyakrabban a csigolyaösszeroppanások – megjelennek. Az európai országokban minden második ötven év feletti nőnek csontritkulása van. A férfiaknál minden ötödik ötven év feletti férfit érinti ezt a probléma – vázolta korábban egy előadásában és lapunk kérdéseire is válaszolva Ioan Cetină.
A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban és a kolozsvári egyetemi kórházban is dolgozó sebész kifejtette, általában évente egyszer ajánlott a csontsűrűség-vizsgálat elvégeztetése, ez függ a már igazolt csontritkulás mértékétől és a fennálló kockázati tényezőktől is. Nőknél ötvenéves kor után, férfiaknál 65–70 évesen ajánlott először a csontsűrűséget mutató DEXA-vizsgálat. Ez egyfajta röntgenvizsgálat, amit Csíkszeredában is végeznek, két helyen is. Az említett életkornál hamarabb meg kell méretni a csontsűrűséget akkor, ha már előfordult csontritkulásos törés vagy pedig fennáll a csontritkulás öröklődésének kockázata.

Nőknél gyakoribb
Ez a megbetegedés nőknél gyakoribb, mert a menopauza után fokozódik a csonttömegvesztés – tudtuk meg az orvostól. A csontritkulás azonban férfiaknál is előfordul, vannak betegségek, amelyek elősegítik a kialakulását, ezek fennállása esetén azonos az érintett nők és férfiak aránya. A férfiaknál viszont ritkábban következnek be csontritkulásos törések, mert a csontjaik nagyobbak és erősebb az izomzatuk. A csontritkulás folyamata során gyorsul a csonttömegvesztés, felborul a csontépítés és -vesztés közötti egyensúly.

Hogyan előzhető meg?
A csontritkulás megelőzése érdekében már gyermekkorban és tinédzserkorban is sokat kell mozogni, sportolni. Kezelni kell a csontok törékenységét fokozó betegségeket, a téli hónapokban pedig, amikor kevesebb a napsütés, ajánlott a D-vitamin szedése. A napsütés hiánya növeli a csontritkulás megjelenésének veszélyét. A megelőzés érdekében kerülendő ugyanakkor a dohányzás – sorolta fel a megelőzési lehetőségeket a szakember.

Tünetmentes betegség
A csontritkulásról a betegek többsége nem is tud. Az orvos ismertette, ha bekövetkezik csontritkulásos törés, akkor annak helyén jelentkezhet fájdalom, előzetesen azonban nem fáj, nincsenek a betegségnek tünetei. A csont­ritkulás lassan és fájdalommentesen alakul ki egészen addig, amíg bekövetkeznek a csi­go­lya­összeroppanások és megjelenik az idősekre jellemző görbe hát, vagy pedig, amíg a csökkent csonttömeg nyomán törés nem következik be. Ezért kell ezt a betegséget időben felfedezni és a visszafordíthatatlan változások bekövetkezte előtt kezelni. A csontok fájdalma nem jelent automatikusan csontritkulást is.

Fiataloknál is előfordul
A csontritkulásnak több formája van, több betegség, sebészeti beavatkozás, hosszan tartó mozdulatlanság vagy gyógyszeres kezelés mellékhatásaként is jelentkezhet. Az időskori csontritkulás például a csont elöregedésvel jár és hetvenéves kor után következik be. Fiataloknál is kialakulhat csontritkulás, a nagyon gyenge, alultáplált vagy mozgást nem végző személyeknél. Kezdődő csontritkulás következhet be szoptatós anyáknál, akiknek sok a tejük, kalciumot veszítenek és nem pótoltják ezt, illetve a D-vitamint. Ennek jele lehet a fogászati problémák megjelenése. A csontritkulásnak genetikailag meghatározó formái is vannak, ezért tartjuk számon, ha valaki családjában előfordult csontritkulásos törés, ez ugyanis kockázati tényező lehet és érdemes a csontsűrűségmérést fiatalabb korban elvégeztetni – közölte a szakember. Ilyen esetben van, hogy már harmincéves korban, a maximális csontsűrűség idején ajánlják a csontsűrűség-mérés elvégeztetését, hogy ennek eredménye viszonyítási alapként szolgálhasson később.
Az orvos kiemelte, a csontritkulás gyógyszeresen kezelhető, részben visszafordítható és a törések megelőzhetők. A gyógyszeres kezelést kiegészítheti gyógyfürdő, fizioterápia, gyógytorna, kalciumban, D-vitaminban és fehérjében gazdag étrend.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek