Sokak felelőssége a sokak meghurcolása

34

A diktatúrák sajátja, hogy általános emberi értékekre alapozott utópiák nevében kerülnek hatalomra, ezért is szükséges megemlékezni az áldozataikról – hangzott el a kommunizmus romániai emléknapján megtartott múlt pénteki, csíkszerdai megemlékezésen. A Volt Politikai Foglyok Hargita Megyei Szövetségének és Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának közös kegyeleti rendezvényén több tucatnyian emlékeztek az áldozatokra az egykori Romtelecom épülete előtt álló emlékműnél.

Koszorúzás a meghurcoltak emlékművénél. Elrabolt életek és évek Fotó: Iochom Zsolt

Az eseményen Kelemen Csongor volt politikai elítélt köszöntötte a résztvevőket sorstársai nevében. Elmondta: a 20. században a nácizmus és a kommunizmus követelte a legtöbb áldozatot, ráadásul az áldozatok pontos számát nem is lehet tudni, mert az adatok, bizonyítékok egy részét vagy megsemmisítették, vagy meghamisították. A jelenlegi ismeretek alapján Romániában a kommunista rezsim 430 ezer embert ítélt el politikai alapon, az így meghurcoltak közül 233 csíkszéki személy volt. Nagy Benedek volt politikai fogoly ugyanakkor arról értekezett: a 40 évig tartó embertelen rendszer pusztításáért nem kizárólag a szovjetek, hanem a széles tömegek és az értelmiségi réteg is felelős volt. A diktatúrában sokan besározódtak azért, hogy karrierjüket építhessék – mutatott rá a társadalom egészét korrumpáló rendszer hatalmának léptékére Nagy Benedek.
Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere ugyanakkor úgy fogalmazott: szerencsések vagyunk, hogy még hallgathatjuk a volt politikai foglyokat, akik első kézből tudják elmondani, amit megtapasztaltak az elnyomó rezsimben. Hozzáfűzte: a sötét idők nem múltak el végérvényesen, ma is itt él közöttünk a titkosrendőrség.

Kiss Előd-Gergely

A cikk a Hargita Népe március 12-i számában jelent meg.

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.