Sok Hargita megyei diák választja a BBTE-t

Online lesz a felvételi

51

Több mint 8500 tandíjmentes helyet hirdet meg alap- és mesterképzésen a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE), a felvételit pedig online térben szervezi meg. Az egyetem vezetősége online sajtótájékoztató keretében adott felvilágosítást a meghirdetett szakokról, illetve a felvételi módjáról.

Népszerű a kolozsvári egyetem a székelyföldiek körében

Online lehet jelentkezni július 9–30. között a Babeș–Bolyai Tudományegyetem által felkínált szakokra. Az egyetem a 2020–2021-es tanévre 4875 tandíjmentes helyet hirdet meg az alapképzésre felvételizőknek, emellett több mint 10 000 tandíjköteles hely áll az érdeklődők rendelkezésére, ugyanakkor 2550 helyet a távoktatásra és csökkentett látogatású oktatásra jelentkezők számára. A tandíjmentes helyek közül az egyetem 25 helyet a roma nemzetiségű jelentkezők, 170 helyet a vidéki középiskolák végzettjei számára tart fenn, emellett 101 helyet a határon túli román nemzetiségű személyek számára – hangzott el a sajtótájékoztatón.
Mesterképzésre 3500 tandíjmentes és 6185 tandíjköteles helyet hirdet, valamint a tandíjmentes helyek közül az egyetem 5 helyet a roma nemzetiségű hallgatóknak tart fenn, 73 helyre a határon túli román nemzetiségű személyek jelentkezhetnek. A doktori tanulmányokra felvételizők számára idén az egyetem 330 ingyenes helyet biztosít, illetve további tandíjköteles helyeket a szeptemberi felvételi alkalmával – mondták el.
A jelentkezők alapképzésen 236 program − nappali, illetve csökkentett látogatású képzés −, valamint 228 mesteri program – szintén nappali, illetve csökkentett látogatású képzés − közül választhatnak. Ezen programokból alapképzésen 67 és mesterképzésen 40 magyar nyelven történik – közölték az egyetem képviselői.
A 2020–2021-es tanévben a BBTE több újítást is behozott: két új szak indul alapképzésen, valamint négy új mesteri programot is elindít. Az alapképzésen Üzleti diplomácia az Európai Tanulmányok Karon, valamint Konfliktustanulmányok a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar keretén belül. A mesterképzésen belül Digitális marketing (magyar nyelven) a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karon, Kulturális menedzsment és vállalkozások a Színház és Film Kar keretén belül, Katasztrófamenedzsment a Környezettudományi és Környezetmérnöki Karon, valamint Térelemzés és területrendezés/ Spatial Analysis and Territorial Organization (angol nyelven) a Földrajz Karon.
A felvételi online fog történni, amelynek kritériumait a karok egyenként határozzák meg. Az ezzel kapcsolatos információkat a https://admitere.ubbcluj.ro/hu/ oldalon találják meg az érdeklődők.
− Elég nagy számban, majdnem minden karon fellelhető Hargita megyéből származó hallgató. Ez reméljük, így is marad, sőt szeretnénk, ha egyre több Hargita megyei diák választaná képzéseinket. A Hargita megyei diákok körében nagyon népszerű a bölcsészettudomány, pszichológia, közgazdaságtan, illetve a neveléstudomány – mondta lapunknak Soós Anna egyetemi docens, a Magyar Tagozatért, az oktatás–curriculumért felelős tanulmányi rektorhelyettes. Hozzátette, hogy alapképzésen 1114 hely van a magyar tagozatokon, illetve a mesterin 500-as nagyságrendű a felkínált helyek száma. A rektorhelyettes azt is közölte, hogy átlagban nagyon népszerű a diákok körében az a szak, amelynek nevében szerepel a digitális vagy az informatika szó.

Szilágyi Dalma-Orsolya

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.