Sok gazda művel keveset, és ők is idősek

Korproblémák és szerkezeti hiányosságok a hazai mezőgazdaságban

763

Elgondolkoztató és a hazai agrártermelés hatékonytalanságára utaló adatokat tett közzé a mezőgazdasági minisztérium. Így például az idei területalapú támogatást igénylő gazdák 69 százaléka – átlagosan 1–5 hektáron termelve – a támogatásra jelölt mezőgazdasági területek mindössze 15,1 százalékát műveli. Még nagyobb probléma, hogy az uniós támogatást igénylő 866 ezer gazdálkodó közül minden második bőven hatvanadik, hetvenedik életesztendejében jár. Utánpótlás viszont nem igazán van.

Többnyire idős gazdák művelik nadrágszíjnyi parcellájukat Fotó: Domján Levente

Mind a gazdálkodók magas átlagéletkora, mind pedig a művelt területek kedvezőtlen megoszlása terén súlyos szerkezeti problémákat mutat a hazai agrárium. Az idei területalapú támogatási kérelmekből kiolvasható adatok mindkét problémakör kapcsán igencsak beszédesek.

Nincs közepes, csak kicsi és nagy
A támogatásra jelölt mezőgazdasági területek nagysága és a területet művelő gazdák megoszlása közötti egyensúlytalanságot, és az ebből adódó versenyképességi hátrányt Petre Daea mezőgazdasági miniszter sem hagyta kommentár nélkül. A szaktárca vezetője úgy véli, a hazai mezőgazdaságból élők két ellenpólust alkotnak: az egyik oldalon azok a gazdák találhatók, akik számbelileg ugyan sokan vannak, ám összességében kicsi, mindössze 1–5 hektár közötti területet művelnek, míg a másik oldalhoz a gazdák azon kis csoportja tartozik, akik viszont 100 hektárnál nagyobb területen termelnek. Elgondolkoztató, hogy az idei esztendőre területalapú támogatást igénylő 866 700 fő közül mintegy 600 ezer gazda azon kistermelők közé tartozik, akik 5 hektárnál kisebb területen gazdálkodnak: az említett 600 ezer gazda – a területalapú támogatásigénylők 69 százaléka – összesen 1,45 millió hektárt, azaz a támogatásra jelölt 9,6 millió hektárnyi mezőgazdasági összterületnagyság 15,1 százalékát műveli. 5 és 30 hektár közötti birtokmérettel további 181 ezer gazda (a támogatásigénylők 20,9 százaléka) rendelkezik: ők összesen 1,82 millió hektárt művelnek. Ezzel szemben 13 ezer farm – a 100 hektáros birtokméret felettiek – 5,17 millió hektárt művel. Az ún. közepes gazdaságok táborába azonban kevesen vannak: 50 és 100 hektár közötti birtokmérettel országos szinten csupán 9 ezer gazdaság rendelkezik, míg a 30 és 50 hektáron gazdálkodók táborába az APIA kimutatása szerint 14 ezer farm tartozik.

Idősödő gazdatársadalom
Az a tény, hogy a hazai gazdatársadalom – az európaihoz hasonlóan – elöregedőfélben van, nem különösebb újdonság, ám a Petre Daea mezőgazdasági miniszter által ismertetett adatok tükrében, az idős gazdálkodók aránya a vártnál is magasabb. A tárcavezető a területalapú támogatást igénylő gazdák korcsoport-összetételéről az alkalommal beszélt, hogy május 21-én Argeș megyében két olyan századik életévét betöltött gazdát is felkeresett, akik a földalapú támogatási kérelmüket idén is benyújtották. A miniszter a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség adataira támaszkodva sajnálatosnak nevezte, hogy a területalapú támogatást igénylő 866 ezer gazdából több mint 453 ezer – azaz az idei kérelmezők közel 53 százaléka – hatvan évnél idősebb, a korcsoporthoz tartozók számaránya pedig évről évre nő.
– A korcsoportokat elemezve azt látjuk, hogy a 60. életévüket betöltött gazdák aránya fokozatosan gyarapszik. A támogatásigénylők közül 453 630 gazda 60 évnél idősebb. Közülük is 223 964 fő 61 és 70 év, 161 198 fő 71 és 80 év, további 64 205 fő 81 és 90 év közötti. De a kérelmezők között akadnak olyan gazdálkodók is – szám szerint 4224 fő –, akik 91 és 100 közötti életévükben járnak. Sajnálatos, hogy a 60. életévüket be nem töltöttek csoportjába tartozók száma nem alakul pozitívan. 20 évnél fiatalabb támogatásigénylőnk mindössze 1012 van, a 21 és 30 év közöttiek korcsoportjába 35 046 fő, a 30 és 40 évesek közé 75 915 fő, a 40 és 50 évesek csoportjába 149 226 fő, míg az 50 és 60 évesek korosztályába 161 023 gazdálkodó tartozik – sorolta Daea.

Hargita megyében is hasonló a helyzet
A támogatásigénylő gazdálkodók korcsoport-összetétele – legalábbis közép- és hosszú távon – Hargita megyében sem alakul a legkedvezőbben. A gazdatársadalom elöregedését jelző mutatókra a Székely Gazda agrárhavilap tavaly októberi számában közölt interjúban Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség igazgatója is kitért.
– A Hargita megyei gazdálkodók korosztálymegoszlása – legalábbis a támogatási kérelmek alapján – sajnos nem utal számottevő fiatalodásra. A 26 ezer támogatásigénylő közül 1500 gazda a 40 év alatti korosztályhoz tartozik. Ők azok, akik az uniós besorolás alapján fiatal gazdáknak számítanak. Ügyfeleink közül további 1500 főre rúg azoknak a száma, akik 80. életévüket is betöltötték. Olyan támogatásigénylőnk is van, aki 100 éves. A fennmaradó 23 ezer gazda 40 és 80 év közötti, de többségük 60 esztendőnél idősebb – mutatott rá a korosztályok közötti kedvezőtlen arányokra Haschi András, az APIA Hargita megyei vezetője.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek