Sok érdeket kell összhangba hozni

Közlekedési ügyek Székelyudvarhelyen

437

Pár hónapja titokzatos módon eltűnt a három évvel ezelőtt, a Kőkereszt térre kihelyezett bringatámasz. A civilek szerint ez a tény jól szimbolizálja a város tehetetlenségét az alternatív közlekedési módozatok bevezetése, népszerűsítése terén. A városmenedzser viszont azt mondja: a folyamat elindult, de a gyümölcs beérése még valóban távol van.

Ideiglenes megoldás az udvarhelyi közlekedésben. Elavult infrastruktúra, rengeteg autó, kevés alternatíva Fotók: Asztalos ágnes

A kerékpáros-közlekedés népszerűsítését felvállaló Szekler Teker Egyesület november közepén tájékoztatást kért a Városházától, hogy miért nem volt az elmúlt három évben semmilyen megvalósítás a biciklis infrastruktúra terén.

Részt kérnek a munkából
Tíz pontban fogalmazták meg kérdéseiket, és találkoztak is Jakab Attila városmenedzserrel, aki a közlekedési ügyekért is felel a polgármesteri hivatalnál. Többek között az eltűnt bringatámasz ügye, a megígért, de még mindig meg nem valósított Bethlen Gábor utcai kerékpárossáv helyzete volt a listájukon. A civilek ugyanakkor elhibázottnak látják a város parkolás-politikáját (szerintük az olcsó parkolási díjjal, az annál is olcsóbb parkolóbérlettel még több autót vonzanak a városközpontba, akár egész napos parkolásra is), és felrótták a városmenedzsernek, hogy nem működik a három évvel ezelőtt a civilek kérésére épp általa létrehozott közlekedésfejlesztési munkacsoport. A Szekler Teker Egyesület a találkozó után közleményt adott ki, amelyben határozottan kijelenti, hogy a nagymérvű átalakításokat a közlekedésben egymaga senki nem tudja keresztülvinni, „sem a városháza, sem a civilek, de egyik érdekszféra sem, legyen az a tömegközlekedés, a taxisok, vagy akár a rendőrség. Erre vannak a szakmai munkacsoportok” – olvasható a kommünikében. A bringás civilek ugyanakkor elismerték, hogy bizonyos tekintetben mégis volt előrelépés, hiszen míg három évvel ezelőtt semmi nem volt, jelenleg vannak tervek a közlekedés javítására, léteznek véglegesített és folyamatban lévő, illetve leadott pályázatok is. Elkészült a mobilitási terv is.

Lassú folyamat, buktatókkal
A városmenedzser az eltűnt kerékpártámasz ügyében elismerte a hivatal felelősségét, és ígéretet tett az eszköz újra legyártására és kihelyezésére. Kéthavi rendszerességgel újra összehívják a közlekedésfejlesztési munkacsoportot, még ebben az évben megtartják a következő találkozót – mondta el kérdésünkre Jakab Attila. A városmenedzser tájékoztatása szerint többek között a Kossuth Lajos utca Városháza térrel való találkozásánál ideiglenesen felépített közlekedést szabályozó sziget további sorsáról kell egyeztetniük.
– A közlekedés átalakítása, jobbítása lassú folyamat. Sok érdeket kell egyeztetni minden egyes lépésnél, a városlakóktól kezdve a taxisokon át a rendőrségig. Mindenkinek más az elképzelése a témában – vázolta a nehézségeket Jakab.
Elmondta, hogy a mobilitási terv kijelöli ugyan a célt, hogy a prioritás a gyalogos-, a kerékpáros- és a tömegközlekedésé, a legutolsó a sorban az autósforgalom, ennek ellenére, amikor mindennapi döntésekre kerül sor, mint például a parkolási díj emelése, akkor az önkormányzat mégis visszakozik, mert nagy a társadalmi nyomás, mert megszoktunk egy életmódot, amin nehezen változtatunk. Ugyanakkor a megszokott helyett alternatívákat is nyújtani kell.
– Úgy látszik, csak kisebb lépésben lehet haladni – jegyezte meg a városmenedzser.
Annak, hogy látványos változás nem történt a város közlekedésben, a közigazgatás lassúságának is jelentős szerepe van – tette hozzá. A valóban megígért, a Bethlen Gábor utca – Bethlenfalvi út hosszában kialakítandó kerékpárosút tervét például már kétszer „dobta vissza” a megyei rendőrség, kiegészítéseket kérve, ami mind további időt és pénzt jelent.
– A rendőrség részéről sem egyértelmű a hozzáállás. Sőt, a hivatalon belül is hosszú folyamat volt, amíg eljutottunk a szemléletváltásig. Most már nem mondja senki, mint négy évvel ezelőtt, hogy nem kell biciklisáv, és a bringások menjenek ki a Szarkakőre – fogalmazott Jakab Attila.

Zsúfolt utak és parkolók városszerte. Prioritások

Buszok Budapestről
A városmenedzser közölte, hogy a kerékpársávokat tavasszal felfestik, ahol megfelel, a régi nyomvonalon, néhány helyen pedig változtatnak (például a művelődési ház és a kis vasútállomás között a járdáról visszakerülhet az úttestre a bringaút). Eközben a városvezetés nagyon bízik abban, hogy nyer az a már benyújtott európai uniós pályázat, amely 16 kilométernyi teljes útfelújítást tartalmaz, kerékpársávval, tömegközlekedési nyomvonallal; továbbá elektromos autóbuszok beszerzését. A pályázat az első szűrőn már átment, sikere esetén 2020 elején kezdődhet el a székelyudvarhelyi közlekedés átfogó átalakítása. Ennek kapcsán jegyezte meg Jakab Attila, hogy addig viszont a közszolgáltatók (víz, szennyvíz, gáz, elektromos áram) infrastruktúráját rendbe kell tenni, mert jelenleg majdnem mindegyik hálózat rossz állapotban van.
– Ezek nem hálás, nem látványos beruházások. Mindig halogatták, de mostantól nincs tovább. Azt is jó, ha tudjuk, hogy saját forrásból soha nem lesz annyi pénzünk, hogy ezt megoldjuk, a pályázatokra vagyunk utalva – emelte ki a városmenedzser.
Megtudtuk még, hogy 15 millió forint értékben 3, egyenként 40 személyes, felújított, a városi közlekedésre alkalmas buszokat kap Székelyudvarhely testvérvárosától, Budapesttől. Jelenleg szerződés alapján továbbra is az eddigi szolgáltató (Bálint Trans) működteti a városi buszokat, és – mind közölte Jakab – az eddigi két vonal mellett indítják a harmadikat is.
Három forgalomszabályozási terv jóváhagyását is várja a megyei rendőrségtől a város, az egyik a már fentebb említett kerékpárútra vonatkozik, egy másik a Csereháti lakótelep közlekedésének rendezésére, és végül egy, a Szombatfalvi utca egyirányúvá változtatásáról szól.
Jakab Attila továbbá megerősítette, hogy megemelik a parkolási díjakat.
– Soha nem fogjuk letenni az autót, ha ugyanannyi pénzért, mint egy menettérti autóbuszjegy ára, parkolni is lehet egész napra. Ezeket a dolgokat összhangba kell hozni – összegzett a városmenedzser.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet
1 hozzászólás
  1. […] Forrás: Hargita Népe […]

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek